programma

8, 9.02

Maatschappij Discordia | Weiblicher Akt 8: Dumas/LaDame/DeSade

Maatschappij Discordia | Weiblicher Akt 8: Dumas/LaDame/DeSade

20u30

Camelia’s en ontucht

Maatschappij Discordia speelt het tragische leven van Marguerite Gautier, de dame met de camelia’s uit de gelijknamige roman van Alexandre Dumas fils uit 1848.

In dit hartstochtelijk liefdesverhaal sterft een prostituee aan tuberculose, of was het syfilis? De onwettige zoon van Alexandre Dumas père geeft met deze semi-biografische roman – waarin woorden als ontucht, ziekte en schaamte veelvuldig voorkomen – uiting aan de gevoelens die hem zijn leven lang achtervolgden.

Wat is een Weiblicher Akt?

Na Bron/Brontë, Vanuit Iokaste en vorig seizoen Mevrouw Macbeth, brengt Discordia opnieuw een Weiblicher Akt waarin de heldin nog voor het einde van het verhaal sterft. In hun zo typische, eigenzinnige stijl breken de dames van Discordia de plot van La dame open.

Om Marguerite de macht over haar eigen leven te laten heroveren, laten ze zich –  verrassend misschien – helpen door Markies de Sade. Evengoed trekken ze de lijn door naar vandaag. Hoe staan we zelf in dit verhaal? Is er een actievere rol voor Marguerite mogelijk, of staan schaamte en conventioneel denken nog altijd in de weg?

IN DE PERS

“De speelstijl van de reeks Weiblicher Akt is licht en nadenkend, en op noodzakelijke momenten onvoorstelbaar geestig.” – Theaterkrant 

“Een mooie combinatie van schijnbaar achteloos toneelspelen en intense voorbereiding.” –  de Volkskrant 

“Pareltjes van observaties” – het Parool 

“Schroeiende romantiek in onmogelijke verhouding” – Scènes

” …. intelligentie waarmee ze uiteenlopende teksten, bronnen en invalshoeken met elkaar verbinden tot een gelaagd spanningsveld opdoemt.” – Cutting Edge

Duur: 60 minuten

Van en met: Annette Kouwenhoven, Maureen Teeuwen, Miranda Prein| In een speciale rol: Jan Joris Lamers| Choreografie: Patrice Kennedy | *Met dank aan Angela Carter’s The Sadeian Woman (1978).

  • 08.02.18

    -  20u30
  • 09.02.18

    -  20u30