programma

17, 17, 18.12

(Dis)placed Interventions

ELLY VAN EEGHEM

Zes jaar lang trok Elly Van Eeghem naar buiten. Ze deed onderzoek op straat, presenteerde documentaire voorstellingen in leegstaande panden, richtte lokale buurtateliers op en bouwde samen met bewoners aan publieke installaties. Haar zoektocht naar de verbeelding van stadsontwikkeling en de co-creatie van publieke ruimte kreeg neerslag in haar boek (Dis)placed interventions: Making public space in urban landscapes (2019).

In een intieme solovoorstelling brengt Van Eeghem het boek tot leven. Je wordt uitgenodigd aan tafel. Daar vertelt Van Eeghem je over de trage start van elk participatief project, de vele verrassingen onderweg en over wat achterblijft wanneer het werk schijnbaar afgelopen is. Ze neemt je mee naar steden en wijken in binnen- en buitenland en met weinig middelen tovert ze de ruimte om tot een plek die groter blijkt dan we dachten.

Publieke ruimte is niet echt ergens. Ze is eerder ergens anders.

Over Elly Van Eeghem

Elly Van Eeghem onderzoekt de betekenis, de vormgeving en het gebruik van verstedelijkte landschappen. Haar werk bestaat uit video’s, foto’s, teksten, acties en installaties in de openbare ruimte. Ze maakt zowel individuele werken als collectieve projecten in samenwerking met buurtbewoners, schoolkinderen of kunstenaars. (Dis)placed Interventions maakt deel uit van een stadsresidentie bij VIERNULVIER en Van Eeghems doctoraatsonderzoek aan KASK.

Credits
concept & creatie: Elly Van Eeghem
muziek: Benne Dousselaere
feedback: Matthias Velle
productie: Macadam VZW
coproductie: Kunstencentrum Vooruit & KASK School of Arts Gent
met steun van de Vlaamse Overheid en Stad Gent

  • 17.12.22

    -  13u00
  • 17.12.22

    -  17u00
  • 18.12.22

    -  11u30