programma

29, 30, 31.01

Eric de Vroedt | Mightysociety 6

Eric de Vroedt | Mightysociety 6

20u30

mightysociety6 van schrijver en theatermaker Eric de Vroedt, speelt zich af in de eenzame bergen van Uruzgan, de stoffige straten van Ramallah en een onmachtig Oval Office. Welke gevolgen heeft de deelname van Nederland aan de oorlog in Irak en Afghanistan? Speelt het buitenland voor de Nederlander een rol van betekenis? Of viert de onverschilligheid hoogtij? Immers, een onafhankelijk onderzoek naar de Nederlandse steun in Irak wordt geblokkeerd. Alleen ‘embedded’ journalisten mogen schrijven over de ontwikkelingen in Afghanistan. En wie windt zich op over de geheime CIA-vluchten of zegt iets over de nieuwe Muur?

mightysociety6 brengt ‘the war back home’ (the Weather Underground). In een geopolitieke thriller schetst Eric de Vroedt de grote verbanden tussen de geheim gehouden oorlogen in het Midden Oosten, de utopische dromen van Amerikaanse leiders, de versluierde steun aan een dubieuze afscheidingsmuur en de radicale onvrede in de Europese achterbuurten. De Vroedt liet zich inspireren door o.a. Fitna – Oorlog in het hart van de islam van Gilles Kepel, Stuff Happens van David Hare en de columns van Henk Hofland. mightysociety6 is ook een weerzien met personages uit eerdere voorstellingen: AIVD-infiltrant en terrorist Evert Hertmans (Bram Coopmans) uit mightysociety2 en de machtige zakenman Ray (Hein van de Heijden) uit mightysociety4.

sideshow

mightysociety6 is meer dan theater. Na afloop van de voorstelling presenteert mightysociety een sideshow. Net als de voorstelling heeft de sideshow als missie ‘de oorlog terug naar huis te brengen’. Er wordt gesproken over het eeuwigdurende Palestijns-Israelisch conflict en de war on terror. Het publiek neemt deel aan vredesonderhandelingen, is getuige van het laatste nieuws van de slagvelden, kan meespelen in gruwelijke Wargames  en ontmoet (oud)-soldaten, generaals en oorlogsstrategen. Met fragmenten uit beroemde oorlogsstukken als Sebrenica (Guus Vleugel / Ton Vorstenbosch). Stuff Happens (David Hare) en Party Time (Harold Pinter).

mightysociety

Eric de Vroedt startte in 2004 met mightysociety, zijn zoektocht naar theater dat op een nieuwe manier geëngageerd is. Uiteindelijk ontstaat een reeks van tien voorstellingen die ieder hun eigen licht werpen op verschillende politiek-maatschappelijke thema’s. Het Theaterfestival TF-1 selecteerde mightysociety4 voor de editie 2007. Hein van de Heijden ontving de Arlechino voor de beste mannelijke bijrol, Bram Coopmans werd hiervoor genomineerd. mightysociety4 werd ook genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs. mightysociety wordt zakelijk en publicitair ondersteund door Toneelgroep Amsterdam.

van & regie Eric de Voredt
scenografie Maze de Boer
kostuums Lotte Goos
moderator sideshow Sarah Meuleman
met Mariana Aparicio Torres, Bram Coopmans, Hein van der Heijden, Sadettin Kirmiziyüz e.a.
powered by Toneelgroep Amsterdam

  • 29.01.09

    -  20u30
  • 30.01.09

    -  20u30
  • 31.01.09

    -  20u30