programma

25, 26.04

Abattoir Fermé | Grey Gardens

Abattoir Fermé | Grey Gardens

20u30

€16 | €12 | €10


We better check on mother and the cats.
She’s a lot of fun, I hope she doesn’t die.
I hate to spend another winter here though.
Oh God, another winter…
– Edith Bouvier Beale

In 1975 stootten de documentairemakers Albert en David Maysles op een door de natuur overwoekerd huis in de chique buurt van East Hampton, New York. De vervallen villa blijkt bewoond door moeder Edith Beale en dochter Edith – ofte Big Edie en Little Edie.

Hoewel ze naaste familie van presidentsvrouw Jackie Kennedy zijn, raakten de dames door de jaren geïsoleerd en vereenzaamd. Hun enige gezelschap bestaat uit vlooien, zwerfkatten en een koppel wasberen. Little Edie blijkt getekend door het trauma van een gefnuikte showbizz-carrière – gedwarsboomd door de moeder. Ze mijmeren over onbeantwoorde liefdes en treiteren mekaar over vroeger en nu, tot op het punt waar de grenzen tussen comedy en drama vervagen en het lachen pijn doet.

Abattoir Fermé heeft een bewerking van deze documentaire al een paar jaar op het verlanglijstje staan. Met Chiel van Berkel en Gene Bervoets in de rol van moeder en dochter vond het gezelschap de juiste spelers. Grey Gardens wordt een voorstelling over verpauperde adel, schone schijn en vergankelijkheid.

bewerking en regie Stef Lernous | spel Gene Bervoets en Chiel van Berkel | decor en licht  Sven Van Kuijk | productie Abattoir Fermé i.s.m. NONA

 

 

 

 

Eén keer op dertig kan theater magie blijken. Dan gaat het om een voorstelling die zo enerveert dat ze op den duur verlustigt, waarin de energie het helemaal overneemt van tekst en inhoud, en de beleving van het publiek de kwaliteit van het werk uitmaakt. Bijvoorbeeld wanneer twee knarren op leeftijd, die twee oude vrouwen spelen, zich amuseren als kleine jongens in een zwembad. De première van Grey Gardens van Abattoir Fermé was zo’n magische uitzondering.
De Standaard, 27 maart 2014

Na het schitterende A Brief History of Hell maakt Abattoir Fermé – het gezelschap dat bij uitstek bekend staat om zijn spannende en duistere voorstellingen – opnieuw een rasechte komedie. Meer nog dan het strakke A Brief History of Hell, is Grey Gardens een roekeloze brok spelersenergie.
– Cutting Edge,  22 maart 2014

Dit stuk is op elk vlak een rommeltje en daardoor een pareltje.
– Knack Focus online, 25 maart 2014

 

 


Lees de reportage Abattoir Fermé brengt cultdocumentaire op de planken op cobra.be.

Luister naar Stef Lernous die vertelt over Grey Gardens in Bar du Matin op radio 1.

Bekijk het interview met Stef Lernous en Gene Bervoets in Café Corsari.


 

 

  • 25.04.14

    -  20u30
  • 26.04.14

    -  20u30