programma

24, 25, 26.11

LAZARUS | Het uur van de waarheid

LAZARUS | Het uur van de waarheid

20u30

 

Er broeit wat op de Vlaamse podia. Vanaf januari 2006 houdt de Onderneming op te bestaan. De stichtende leden gaan hun eigen weg, op zoek naar een andere, vruchtbare voedingsbodem voor hun werk. Waas Gramser en Kris Van Trier zetten hun activiteiten voort onder de naam comp. Marius. Günther Lesage en Ryszard Turbiasz willen graag de idee van een open structuur met het collectieve als uitgangspunt behouden. Vanaf 1 januari 2006 werken zij onder de naam LAZARUS. Kernleden zijn Ryszard Turbiasz, Günther Lesage, Pieter Genard, Koen de Graeve en Joris Van den Brande.
Tijdens de laatste subsidieronde wist minister Bert Anciaux LAZARUS maar matig te waarderen; de subsidieaanvraag van het collectief kreeg jammergenoeg geen gehoor…

De eerste productie van deze kersverse ‘onderneming’ heet Het uur van de waarheid. Acteurs Pieter Genard en Günther Lesage zijn beiden gefascineerd door ‘leugen’ en ‘waarheid’ als fenomeen. Tijdens hun geprekken stootten zij ondermeer op het Darwinisme. De consequenties van die evolutieleer op de wereld van vandaag zijn nauwelijks te onderschatten.
In hun zoektocht naar een tegenargumentatie kwamen zij uit bij de retardatietheorie van Louis Bolk (1866-1930). In navolging daarvan heeft chemicus Jos Verhulst een theorie ontwikkeld die Darwins idee op losse schroeven zet.
Hoe zou de wereld er nu uitzien als Darwins evolutieleer niet was aanvaard?
Zijn we wel altijd zeker van de dingen die ons als ‘waar’ en ‘bewezen’ worden voorgeschoteld? Stellen we ons genoeg vragen over de betwijfelbaarheid van de voor ‘waar’ aangenomen feiten?
In het zoekproces van twee vrienden, die al jarenlang op zoek zijn naar de ultieme waarheid achter alles, komt ook hun eigen waarheid naar boven. Uiteindelijk blijkt die misschien nog het meest ondraaglijk.
Of niet?

tekst en spel Pieter Genard en Günther Lesage

  • 24.11.05

    -  20u30
  • 25.11.05

    -  20u30
  • 26.11.05

    -  20u30