programma

15.01

Florentina Holzinger & Vincent Riebeek / CAMPO | Schönheitsabend

Florentina Holzinger & Vincent Riebeek / CAMPO | Schönheitsabend

20u30

Schönheitsabend is een duet tussen Florentina Holzinger en Vincent Riebeek. Een van de vertrekpunten voor deze voorstelling is het beroemde ballet uit 1910, Sheherazade, en het verlangen van beroemde danskoppels uit die tijd om de dans (en zichzelf) heruit te vinden aan de hand van exotische ficties. Machtsrelaties, genderrollen, geweld, seks: geen taboe bleef onaangeraakt. Holzinger en Riebeek spelen in deze dansvoorstelling met het oriëntalisme van het begin van de vorige eeuw, waardoor ook deze voorstelling doordrongen is van waanzin, extase en expliciete erotiek.

In de drie akten ‘Tänze des Lasters’, ‘Tänze des Grauens’ & ‘Tänze der Ekstase’ (dans van ondeugd, horror en extase) volgen romantiek, realiteit en droom elkaar op, zoekend naar een evenwicht.

De suggestiviteit uit de romantiek van de oorspronkelijke Sheherazade vertalen Holzinger en Riebeek naar de provocatieve seksualiteit van de 21ste eeuw, waarbij ze de kitsch en de vulgariteit van het oorspronkelijke oriëntalisme in de verf zetten.

Het tweede deel draait rond het experiment. Hoe ver moet je als kunstenaar gaan om tegemoet te komen aan de wensen van je publiek? Het is een spreidstand die geïnspireerd is op het leven van Vaslav Nijinsky, een van de allereerste mannelijke dansers met aanzien, bij wie na een beruchte solovoorstelling schizofrenie werd vastgesteld.

De voorstelling kent haar apotheose met een louterende droomscène, gemodelleerd naar poses van historische dansfoto’s uit die tijd, waarin ze het exoticisme vertalen naar een homoseksueel toekomstbeeld.

Florentina Holzinger (Oostenrijk, 1986) studeerde choreografie aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO) in de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In 2012 kreeg ze voor haar afstudeersolo SILK de Prix Jardin d’Europe op ImPulsTanz. Holzinger is co-auteur en performer van de online reeks Body and Freedom, gefilmd op de Berliner Festspiele, en vanaf de lente van 2016 online te bekijken..

Sinds zijn afstuderen van SNDO in 2013 was Vincent Riebeek (Nederland, 1988) betrokken bij verschillende projecten, waaronder Flaming Lamborghini (Sophiensaele, Berlijn). Na enkele toonmomenten op zowel ‘Foreign Affairs’ op de Berliner Festspiele als tijdens ‘Liste’ van Art Basel, gaat Vincent eind 2015 bij Tanzhaus Zurich in première met Jungle, een groepsvoorstelling met Florentina Holzinger, Nils Lange, Annina Machaz en Manuel Scheiwiller.

De samenwerking tussen Florentina Holzinger en Vincent Riebeek resulteerde in een trilogie van voorstellingen – de duetten Kein Applaus für Scheisse (2010) en Spirit (2012), en de groepsperformance Wellness (2013).Nadat ze met hun trilogie furore maakten, ging Holzinger eind 2014 solo met de voorstelling Recovery. In 2015 verenigt ze zich opnieuw met Vincent Riebeek voor Schönheitsabend.  Ondertussen zijn ze gegroeid tot internationaal gelauwerde performers.

van en met Florentina Holzinger, Vincent Riebeek | dramaturgie Eike Wittrock | kostuums Valerie Hellebaut | techniek Anne Meeussen | grafisch ontwerp achtergrondbeeld Joeri Woudstra | muziek, scenografie Vincent Riebeek | outside eye Renée Copraij (ICK) | productie CAMPO Gent, Künstlerhaus Mousonturm Frankfurt/Main, Julius-Hans-Spiegel-Zentrum/Theater Freiburg coproductie Internationales Sommerfestival Hamburg, ImPulsTanz Wien, Spring Utrecht, Sophiensaele Berlin | uitvoerend producent CAMPO Gent | met de steun van Tanzfonds Erbe – een initiatief van het Federale Culturele Fonds van Duitsland & BesteBuren

Speellijst:
11, 12, 13 augustus 2015: ImpulsTanz Wenen
19, 20, 21 & 22 augustus 2015: International Summer Festival @ Kampnagel, Hamburg
7, 8, 9 oktober 2015: CAMPO, Gent (Belgische première)
28 oktober 2015: Nona, Mechelen
25, 26, 28 november 2015: Mousonturm, Frankfurt
3, 4 december 2015: Avant Garden, Trondheim
15 januari 2016: Kultuurfaktorij Monty, Antwerpen
12, 13 februari 2016: Beursschouwburg, Brussel

  • 15.01.16

    -  20u30