programma

19, 20.02

Dag 3: Tankman | UITGESTELD

ilBrigata | Dag 3: Tankman | première / coproductie

20u30

CORONA-UPDATE | Het overlegcomité communiceert een verlening van de maatregelen tot 1 maart. Deze voorstelling krijgt een nieuwe speeldatum. Nieuwe datum volgt.

In de nacht van 3 op 4 juni 1989 bestormde het Chinese leger het Tiananmenplein, waar al zeven weken studenten protesteerden voor meer democratie. Dit resulteerde in een bloederige confrontatie in de straten van Beijing. Het leger zette tanks in om de betogers uit de weg te ruimen. Verslaggevers schatten dat er ongeveer 1.000 doden vielen. 10.000 betogers werden gearresteerd.

Tank Man is de bijnaam van een niet-geïdentificeerde Chinese man die een colonne tanks tegenhield toen deze het Tiananmenplein wilde verlaten. Het beeld van fotograaf Charlie Cole wordt in China niet getolereerd. Sterker nog, alle mogelijke verwijzingen naar de protesten worden gecensureerd. Het liefst van al zouden de autoriteiten de gebeurtenis uit het collectieve geheugen wissen. Een vergelijking tussen de protesten van ’89 en nu is snel getrokken.

ilBrigata herinnert, staat stil, verstilt en bouwt haar eigen tank. Dag 3: Tankman is een onderzoek naar de werking van stilte als politieke kracht aan de hand van één van de bekendste beelden uit de 20e eeuw. Wanneer is zwijgen een daad van dissidentie en wanneer zijn wij onvrijwillig medeplichtig aan censuur?

→ Lees het interview met ilBrigata over Dag 3: Tankman

Over de makers

il Brigata is een Antwerps gezelschap van jonge spelers, genoemd naar de vrolijke verhalenvertellers uit Boccaccio’s Decamerone. il Brigata is Elias Bosmans, Maarten Degraeuwe, Bartel Jespers, Gode Kempen, Simon Knaeps, Rino Sokol en Kevin Wekker. il Brigata houdt een ‘tiendaagse’. Elke nieuwe voorstelling is een ‘Dag’ waar een specifiek thema wordt behandeld. Ondanks dat elke ‘Dag’ een ander onderwerp aansnijdt, bouwt het verder op de vorige. Hun eerste voorstelling Dag 2: Jonestown (2018) maakten ze bij Monty.

Bartel Jespers was montignard#1 (seizoen ’16 – ’17) en Maarten Degraeuwe was montignard#2 (seizoen ’17 –’18). Maarten Degraeuwe en Elias Bosmans maakten samen bij Monty de voorstelling Stemlozen.

  • 19.02.21

    -  20u30
  • 20.02.21

    -  20u30