programma

17, 18, 21.02

Johan Simons | Krapps laatste band

Johan Simons | Krapps laatste band

20u30

Krapps laatste band is een kort stuk van de Ierse schrijver Samuel Beckett. Voor het eerst opgevoerd in 1958 als ‘voorprogramma’ voor Beckett’s Eindspel, heeft het stuk de voorbije decennia een klassieke status verworven – ook in Vlaanderen – dankzij de legendarische vertolking van Julien Schoenaerts.

Krapp, ooit een ambitieus schrijver, is een oudere man die alleen leeft met zijn herinneringen. Op de vooravond van zijn 69ste verjaardag zit Krapp, naar jaarlijkse gewoonte, klaar om zijn ervaringen van het afgelopen jaar op band in te spreken. Maar eerst wil hij een opname van dertig jaar geleden beluisteren. Op die opname klinkt zijn stem van weleer krachtiger, maar voor het overige lijkt er niet veel veranderd. Dezelfde rituelen, dezelfde eenzaamheid, dezelfde pijn om mensen die er niet meer zijn, om het vuur dat niet meer brandt.

Over de liefde die verdwijnt en de herinnering die ervoor in de plaats komt, daarover gaat Krapps laatste band. Het is een van Beckett’s meest geconcentreerde en toegankelijke stukken. Net als in andere stukken van Beckett eist het verleden een grote plaats op. Gebeurtenissen lijken niet meer plaats te vinden, ze worden louter opgeroepen. Ook Krapp voert een gevecht met de stemmen in zijn hoofd. Een gevecht dat hij wint noch verliest. Hij roept het verleden op, probeert het te relativeren, wordt er telkens opnieuw door bevangen en maakt het zo tot een levend onderdeel van het heden. Dat is wat deze monoloog zo doet ontroeren: we zien voor onze ogen hoe iemand probeert de intensiteit van het verleden te herbeleven, iemand die zich hortend en stotend en stamelend van herinnering naar herinnering sleept, en die daardoor uiteindelijk een ander soort intensiteit weet te bereiken: die van het herinneren zelf.

Elke voorstellingsavond geeft een publiekswerker een gratis inleiding, een uur voor de voorstelling op foyerniveau (duur: 30 min.)

NTGent en Amarant organiseren n.a.v. deze voorstelling een theatermasterclass, op 13/12/08 waarin dieper wordt ingegaan op de achtergrond en de omzetting van Becketts theatertaal. 

tekst_ Samuel Beckett
vertaling_ Peter Verhelst
regie_ Johan Simons
spel_ Steven Van Watermeulen
dramaturgie_ Koen Tachelet
scenografie_ Luc Goedertier, Johan Simons
kostuumontwerp_ An De Mol
geluidsontwerp_ Ron Reuman, Wim Opbrouck
opnameleiding_ Marc Swaenen
productieleiding_ Wilfried Van Dyck
publiekswerking_ Matthias Dusesoi
regie-assistentie_ Katelijne Laevens
1e inspiciënt_ Ferre Carron
techniek_ Geert De Rodder
kleedster_ Katelijne Laevens
stage regie_ Anouke De Groot
stage dramaturgie_ Hubertus Mayr
stage publiekswerking_ Saartje Van Cauwenbergh
stage productie_ Thomas Vandewalle

  • 17.02.09

    -  20u30
  • 18.02.09

    -  20u30
  • 21.02.09

    -  20u30