programma

23.03

Jonas Slaats | Fast Food Fatwa’s. Over islam, moderniteit en geweld

Jonas Slaats | Fast Food Fatwa's. Over islam, moderniteit en geweld

20u30

Davidsfonds Uitgeverij, Kif Kif, VOEM en Kultuurfaktorij Monty organiseren samen de Gentse lancering van Jonas’ nieuwe boek: Fast Food Fatwa’s. Over islam, moderniteit en geweld.

Programma:

  • Een half uurtje voordracht van Jonas rond religie, geweld en beeldvorming
  • Een panelgesprek met Imade Anouri (Groen), Eva Vergaelen (Motief) en Btisam Akarkach(Kif Kif) dat verder ingaat op de thema’s uit het boek. Moderator: Karl Apers (ATV)
  • Vragen uit het publiek.

Inschrijven [email protected]

Over het boek:

In de hedendaagse debatten rond de plaats van religie in onze moderne wereld staat de islam centraal. In Fast Food Fatwa’s toont Jonas Slaats een aantal verbanden die zelden gelegd worden, maar die noodzakelijk zijn voor een bredere kijk op de hedendaagse spanningen.

Een boek over salafi’s en petro-islam, over Offerfeesten en boerka’s, over soefi’s en politieke mystiek, over kromzwaarden en killing fields, over rede en geloof. En over de manier waarop al die thema’s kampen met foute perceptie. Vanuit zowel sociologische, politieke, psychologische als theologische analyses laat hij zien hoe nauw de relaties zijn tussen de fatwa’s van de fundi’s en de fastfood van Wall Street.

Met een overvloed aan solide argumenten, krachtige voorbeelden en vaak genegeerde feiten legt Slaats hardnekkige en mentale denkbeelden bloot die onze wereld gevangenhouden in oorlog en onzin. Het onthult onze culturele blindheid en de grenzen van het moderne verlichtingsdenken. Een spiegel waarin het niet altijd prettig kijken is.

Jonas Slaats is filosoof, theoloog, antropoloog. Als schrijver en sociaal activist beweegt hij zich steeds op de snijlijn van mystiek en maatschappijkritiek.

“Fastfood Fatwas zal een belangrijke rol vervullen in het maatschappelijk debat over de islam. Vanuit diverse invalshoeken, theologie, media, politiek, geweld, samenleving en internationale ontwikkelingen geeft Jonas op een indrukwekkende manier een waaier aan feiten, die de uiteenlopende ficties punt voor punt ontleedt, ontkracht en corrigeert.”(Enis Odaci, eindredacteur Nieuwwij.nl en oprichter van de stichting Humanislam)

 

  • 23.03.17

    -  20u30