programma

24.10

Josse Jnr.

Ahilan Ratnamohan / LOD & Robin

20u30

  • Engels
  • Nederlands
  • voorstelling
  • Duur: 80 min

In Josse Jnr. voert theatermaker en performer Ahilan Ratnamohan samen met Josse De Pauw en Etuwe Bright Junior onderzoek uit naar het leren van taal en de onvermijdbare machtsrelaties die hieruit voortkomen. Junior is een economisch migrant uit Nigeria en beschouwt het theater als een laatste kans om iets beters te bereiken dan een job in de fabriek na een gefaalde voetbalcarrière. Ahilan is een migrant uit de veel meer geprivilegieerde Australische context, maar met Sri Lankese Tamil-roots. Josse heeft al een leven lang over de hele wereld getoerd als theatermaker en is een ster in eigen land.

Samen gaan ze op zoek naar wat de teksten van De Pauw, stilistisch zo Europees en abstract, kunnen betekenen op een ander lichaam. Hoe kunnen deze teksten en esthetiek – die ondertussen de Vlaamse canon grotendeels hebben gedefinieerd – een andere poëzie bereiken? Is Vlaams-zijn overdraagbaar? Wie kan een ster worden en onder welke voorwaarden?

"Zelden zie je zulke authentieke verschillen tussen spelers zo mooi samenkomen op het toneel"

Juryrapport Theaterfestival

Ahilan Ratnamohan (°Melbourne, 1984)  gaat als performancemaker aan de slag met vormen die atypisch zijn in een theatercontext en werkt bijna uitsluitend met performers die niet klassiek geschoold zijn. Zijn performances onderzoeken onder andere het culturele en choreografische potentieel van voetbal en de politieke kracht van taal.   

Sinds 2013 is Ahilan gevestigd in België, waar hij onder auspiciën van kunstencentrum Monty in Antwerpen een aantal projecten met voetballers en atleten initieert (Michael Essien I want to play as you…, SDS1, Drill, Mercenary). Op zijn choreografisch onderzoek van voetbalbewegingen ontwikkelt hij de urban dansstijl Klapping. 

Ahilan sluit in 2019 aan bij ROBIN als choreograaf en sociaal-politiek theatermaker. In 2020 start hij een onderzoeksproject aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen rond de performativiteit van taal leren en taalverwerving als performance. Een prominent bijkomend spoor is zijn werktraject in Jaffna, Sri Lanka, de heimat van zijn ouders. Zo werkt hij momenteel aan The Post Whitewash Reparation Company, een project in Jaffna dat in 2019 bekroond werd de Roel Verniersprijs.

Concept, regie & spel Ahilan Ratnamohan tekst & spel Josse De Pauw spel Etuwe Bright Junior dramaturgie Petar Sarjanovic kostuums Anne-Catherine Kunz techniek Timme Afschrift, Gilles Roosen & Pino Etz productieleiding Liesbet Termont productie LOD muziektheater & ROBIN vzw coproductie Theater Kampnagel Hamburg, Explore the North / PAFFF Leeuwarden met dank aan Monty met de steun van de tax shelter maatregel van de Belgische federale overheid tax shelter intermediair Flanders tax shelter