15, 16.03
SPAfrica
Julian Hetzel & Ntando Cele
SPAfrica is een performance over empathie en extractivisme. Het project onderzoekt hoe kapitalisme verbonden is met racisme. Wat als empathie de bestaande machtsstructuren en privileges niet opheft of verandert, maar een instrument is dat deze versterkt?
Met SPAfrica duikt Julian Hetzel in de duistere politiek van water en onderzoekt hij de complexe verstrengeling van ethiek en economie. De solovoorstelling, die tot stand kwam in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse performer Ntando Cele en muzikant Frank Wienk, combineert theater, muziek en video.
Met water als conflict materiaal, laat de performer zien hoe nauw racisme verbonden is met kapitalisme. In reactie op de absurditeit van het particuliere bezit van zoetwaterbronnen, ondanks het mensenrecht op schoondrinkwater, stelt Hetzel de problematische mechanismen van empathie ter discussie. SPAfrica biedt een duurzaam luxeproduct – drinkwater uit sub-Sahara dat naar Europa wordt geëxporteerd – als tegenstrijdig maar duurzaam alternatief voor de vermarkting van water door multinationals. SPAfrica is ’s werelds eerste ‘empathiedrank’.
"Ntando Cele kruipt op het podium bedrieglijk goed in de huid van theatermaker Julian Hetzel als witte, sociaal geëngageerde kunstenaar, om zo te ontsnappen aan verwachtingen die onvermijdelijk worden geprojecteerd op de zwarte huidskleur van een protesterend performer uit Durban."
De Volkskrant ★★★★
Julian Hetzel combineert in zijn werk hedendaags theater, performance en beeldende kunst. Hij gelooft dat kunst zowel luid, bizar en brutaal, als mooi, inspirerend, mysterieus en divers moet zijn. Theater is voor hem een manier om de complexiteit van de wereld te verkennen en om de uitkomsten daarvan zo vorm te geven dat het publiek meegenomen en geraakt wordt. Zijn artistieke onderzoek gaat over de ‘big behinds’: de onzichtbare economieën en verborgen machtstructuren die de wereld regeren. Zijn voorstellingen confronteren en roepen soms heftige reacties op. Marijn Lems (in het NRC) noemt Hetzel een “beroepsprovocateur” die de grenzen van wat acceptabel is bewust overschrijdt. Monty toonde eerder zijn werk All Inclusive en The Automated Sniper.
In haar werk combineert de Zuid-Afrikaan-Zwitserse performer Ntando Cele fysiek theater, met muziek, tekst en video om haar eigen identiteit te herscheppen op het podium.
15.03.24
- 20u3016.03.24
- 20u30
regie Julian Hetzel performer Ntando Cele dramaturgie Miguel Angel Melgares muziek & compositie Frank Wienk artistiek advies Sodja Lotker technische coördinatie Vincent Beune & Aengus Havinga techniek Tom Doeven, Simon Kelaita, Bea Verbeek & Wout Jansen productiecoördinator Marieke van den Bosch productie Studio Julian Hetzel coproductie CAMPO Gent (BE), Theatre Vidy-Lausanne (CH), Schauspiel Leipzig (DE), SPRING Performing Arts Festival Utrecht (NL) & Auawirleben, & Bern (CH) met de steun van Performing Arts Fonds (NL), Stad Utrecht (NL), Fonds21 (NL), Vriendenloterij Fonds (NL), Prins Bernhard Cultuurfonds (NL), Onassis AiR Athens (GR) & 16 on Lerotholi Gallery (ZA), Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden foto's website Anouk Maupu, Alexandra Masmanidi