programma

15, 16.03

SPAfrica

Julian Hetzel & Ntando Cele

20u30

  • Engels
  • voorstelling

SPAfrica is een solovoorstelling over empathie en extractivisme, en onderzoekt hoe nauw racisme verbonden is met kapitalisme. Samen met de Zuid-Afrikaans-Zwitserse performer Ntando Cele verkent Julian Hetzel de grenzen van empathie – het vermogen om te begrijpen of te voelen wat een ander ervaart. Wat als empathie de bestaande machtsstructuren en privileges niet opheft of verandert, maar een instrument is dat deze versterkt?

Via water en tranen als conflictmateriaal en metaforen voor de winning van natuurlijke en emotionele hulpbronnen, bouwt de voorstelling voort op de transactie van deze duurzame middelen tussen Europa en Afrika – water voor tranen en tranen voor water. Enerzijds wordt drinkwater uit de Sub-Sahara geïmporteerd in Europa: SPAfrica – ’s werelds eerste empathiedrank. Anderzijds worden tranen gewonnen in het hart van Europa en overgebracht naar de oorsprong van het water in Afrika.

Met deze nieuwe voorstelling bevragen Hetzel en Cele hoe immateriële goederen zoals identiteit en culturele achtergrond een rol spelen binnen onze kapitalistische maatschappij. In de internationale kunstwereld zijn de culturele achtergrond en identiteit van de makers waardevolle assets geworden. Is trauma het nieuwe goud van de kunsten?

Een hybride ervaring die theater, muziek en video combineert, én een uitnodiging om kritisch na te denken over extractivisme en warenfetisjisme.

"Ntando Cele kruipt op het podium bedrieglijk goed in de huid van theatermaker Julian Hetzel als witte, sociaal geëngageerde kunstenaar, om zo te ontsnappen aan verwachtingen die onvermijdelijk worden geprojecteerd op de zwarte huidskleur van een protesterend performer uit Durban."

De Volkskrant ★★★★

Julian Hetzel combineert in zijn werk hedendaags theater, performance en beeldende kunst. Hij gelooft dat kunst zowel luid, bizar en brutaal, als mooi, inspirerend, mysterieus en divers moet zijn. Theater is voor hem een manier om de complexiteit van de wereld te verkennen en om de uitkomsten daarvan zo vorm te geven dat het publiek meegenomen en geraakt wordt. Zijn artistieke onderzoek gaat over de ‘big behinds’: de onzichtbare economieën en verborgen machtstructuren die de wereld regeren. Zijn voorstellingen confronteren en roepen soms heftige reacties op. Marijn Lems (in het NRC) noemt Hetzel een “beroepsprovocateur” die de grenzen van wat acceptabel is bewust overschrijdt. Monty toonde eerder zijn werk All Inclusive en The Automated Sniper.

In haar werk combineert de Zuid-Afrikaan-Zwitserse performer Ntando Cele fysiek theater, met muziek, tekst en video om haar eigen identiteit te herscheppen op het podium.

regie Julian Hetzel performer Ntando Cele dramaturgie Miguel Angel Melgares muziek & compositie Frank Wienk artistiek advies Sodja Lotker technische coördinatie Vincent Beune & Aengus Havinga techniek Tom Doeven, Simon Kelaita, Bea Verbeek & Wout Jansen productiecoördinator Marieke van den Bosch productie Studio Julian Hetzel coproductie CAMPO Gent (BE), Theatre Vidy-Lausanne (CH), Schauspiel Leipzig (DE), SPRING Performing Arts Festival Utrecht (NL) & Auawirleben, & Bern (CH) met de steun van Performing Arts Fonds (NL), Stad Utrecht (NL), Fonds21 (NL), Vriendenloterij Fonds (NL), Prins Bernhard Cultuurfonds (NL), Onassis AiR Athens (GR) & 16 on Lerotholi Gallery (ZA), Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden foto's website Anouk Maupu, Alexandra Masmanidi