programma

12.05

Present – Ghost Light

KEVIN TRAPPENIERS

17u00

In het theater is een ghost light een waaklampje dat op de scène wordt geplaatst als het donker is: overdag als het podium verlaten is, en ‘s nachts. Het getuigt van een voortdurende aanwezigheid en kan gezien worden als een herinnering aan waar het podium voor bedoeld is: voorstellingen tonen die collectief door een publiek worden beleefd.

In de Seefhoek neemt de Ghost Light de gedaante aan van een nachtlampje dat het zonlicht imiteert. Het lampje blijft branden als de batterij mechanisch wordt geactiveerd door een buurtbewoner of voorbijganger. Hoe meer er aan getrokken wordt, hoe langer het lampje blijft branden. Wat overdag wordt opgeladen, werkt ook ‘s nachts door.

De Seefhoek ontstond als arbeidersbuurt in de 19de eeuw. Momenteel wonen er meer dan 100 nationaliteiten samen op een dichtbevolkt oppervlak. De plek wordt intensief bewoond, maar de infrastructuur hinkt achterop en is maar weinig op uitwisseling gericht. De aanwezigheid van de talrijke vrouwen en kinderen die hier wonen verdwijnt ‘s nachts uit het straatbeeld en de sfeer wordt eenzijdiger en grimmiger. De installatie staat midden op straat, en ‘publiek goed’ zijnde kan iedereen er gebruik van maken en er aan bijdragen. Kan een zachte actie een hardere wijk ontwapenen?

Ghost Light herinnert de passanten overdag en ‘s nachts aan het leven onder de zon: een gemeenschapsleven waarbinnen kinderen opgroeien die op speelse wijze ruimte kunnen innemen. Ghost Light herinnert aan de intimiteit van het slapend kind dat met zorg van de gemeenschap moet kunnen opgroeien om aan de wieg te staan van een leefbare toekomst.

Ghost light is een waaklampje dat, ook op kindermaat, in de publieke ruimte wordt geplaatst. Het getuigt van een voortdurende aanwezigheid en kan gezien worden als een herinnering aan waar die publieke ruimte voor bedoeld is: een gezamenlijk samen leven.

Foto’s website: Kevin Trappeniers

Over Present

Present is een reeks van in situ interventies in steden, gebouwen, de publieke ruimte, de natuur. De interventies onderzoeken vaak de notie van negatieve ruimte: wat wordt zichtbaar door het proces van verwijderen in plaats van het proces van toevoegen? Hoe bieden het niets en afwezigheid net de mogelijkheid tot aanwezigheid? Present stelt zichzelf tot doel hernieuwde lagen van identiteit toe te kennen aan vertrouwde ruimtes. Het is een zachte oproep om ons bewust te blijven van de ruimtes die we als gemeenschap en als individu bewonen, alsook een zorgzaam geschenk om gekende realiteiten in een nieuw licht te plaatsen. Iedere actie, klein of groter, is een artistieke, visuele commentaar die de verbeelding activeert.

Present wordt gedocumenteerd, maar kan evengoed worden ontdekt door omzwervingen. Het biedt de gelegenheid om even stil te staan, en de drang naar voortdurende beweeglijkheid te weerstaan. Een moment van stilte in het lawaai van hedendaags leven.  Met zijn acties wil Present de verbindingen en echo’s voeden tussen de noden van de gemeenschap, de noden van het individu in de maatschappij en de plaatsen die we ontwierpen om aan deze noden tegemoet te komen.

Over Kevin Trappeniers

Kevin Trappeniers ontwikkelt als kunstenaar een verstilde, visuele, fysieke en vaak woordeloze artistieke taal in gedetailleerd werk op het snijvlak van podiumkunsten en beeldende kunst. Trappeniers beweegt zich vrij tussen disciplines, en vermengt ze in interdisciplinair beeldend en performatief werk, in theaters, tentoonstellingsruimtes en in de openbare ruimte.

Trappeniers stond al in Monty met de theatervoorstelling Asymptote. Zijn praktijk beweegt zich steeds verder weg van de theaterzaal naar meer werk in situ en in de publieke ruimte. In de Present reeks gaat hij in dialoog met stad, wijk en inwoners.

Credits

Concept & uitvoering: Kevin Trappeniers
Dramaturgie: Elisa Demarré
Productie: Stray Light vzw
Met dank aan: C-TAKT & wpZimmer

https://www.presentproject.be
https://www.kevintrappeniers.be

  • 12.05.23

    -  17u00