programma

19.01, 9.02, 2.03

Kunst/Werk | Dune Street Project (première)

Kunst/Werk | Dune Street Project (première)

16u00

In een immens atelier in de Duinstraat danst choreograaf Marc Vanrunxt in een ruimtelijk kunstwerk van beeldend kunstenares/scenografe Katleen Vinck. De monumentale beeldsculpturen van Vinck en de lichaamssculpturen van Vanrunxt zoeken elkaar op, stoten elkaar af, trekken elkaar aan. De locatie met haar dwingende architectuur is onontkoombaar. Beelden van de laatste mens op aarde doemen op: eenzaamheid, verbrokkeling, oneindigheid… Er wordt een landschap gecreëerd dat zich presenteert als een residu van vervlogen tijden, als een nostalgisch bolwerk van vergetelheid.

Voor het bewegingspatroon verwijst choreograaf Marc Vanrunxt naar de schilderijen van Gerhard Richter, waarbij de ene laag verf over de andere wordt geschilderd maar waarbij een deel van het uitgeveegde patroon toch zichtbaar blijft. Op die manier wil Vanrunxt met zijn bewegingsfrasen ook laag over laag schrijven, maar tegelijkertijd een bepaalde structuur uit de vorige laag meenemen waarbij telkens restanten blijven kleven. De muziek Disintegration Loops I-IV van de Amerikaanse componist William Basinski vormt de soundscape voor de performance van Vanrunxt. Ook die keuze sluit aan bij het overschrijven van gegevens. Zo zouden de tapes met elektronische muziek van Basinski uit de jaren 80 bij het digitaliseren ervan verpulverd zijn en dat levert een intrigerende soundtrack op.

Marc Vanrunxt is steeds gefascineerd geweest door de wereld van de beeldende kunsten die door totaal andere wetmatigheden haaks staat op de dansdiscipline. Zoals in het verleden met Anne-Mie Van Kerckhoven en Koenraad Dedobbeleer wil Vanrunxt ook nu nieuw terrein verkennen in dit locatieproject met weer nieuwe motieven, vraagtekens en x-factoren. Monty biedt deze vriend aan huis hiervoor graag ondersteuning.

Katleen Vincks werk situeert zich op de doorsnede van het beeldende en het theatrale. Vinck verweeft architecturale, landschappelijke en theatrale elementen tot een gestileerd oeuvre waarbinnen de wisselwerking tussen het natuurlijke en het artificiële centraal staat. Ze construeert haar oeuvre als een theaterdecor: ze stapelt betekenislagen als coulissen achter elkaar. Zowel Vinck als Vanrunxt zien het overschrijden van de eigen discipline als een intrinsiek gegeven van hun werk.

Dune Street Project is een locatieproject dat parallel loopt aan Vincks solotentoonstelling in Base-Alpha Gallery in Borgerhout. Gedurende drie zaterdagmiddagen, wanneer ook de galerie kan bezocht worden, danst Vanrunxt in het werk van Vinck.

op locatie in het atelier van Katleen Vinck
Duinstraat 124, 2060 Antwerpen
19 januari, 9 februari en 2 maart 2013, doorlopend tussen 16u en 18u
gratis, reserveren niet nodig

Voor de tentoonstelling van Katleen Vinck
Base-Alpha Gallery, Kattenberg 12, 2140 Borgerhout
11 januari tot 2 maart, woensdag tot zaterdag, 14u tot 18u

concept Marc Vanrunxt & Katleen Vinck
performance Marc Vanrunxt
installatie/sculptuur Katleen Vinck
muziek William Basinski
kostuum Rick Owens
techniek Stefan Alleweireldt
productie Kunst/Werk
in samenwerking met Monty & Base-Alpha Gallery
met dank aan district Antwerpen

  • 19.01.13

    -  16u00
  • 09.02.13

    -  16u00
  • 02.03.13

    -  16u00