programma

24.10

De Staat van de Schoonheid

Lara Staal / NTGent

20u30

Wat is de staat van schoonheid vandaag? Wat is de functie van schoonheid? Is schoonheid universeel, individueel of maatschappelijk? Gaat schoonheid over louter vorm of is er ook een politieke dimensie? Mogen we ons bedienen van elk beeld omwille van esthetiek of effect? Of zijn er morele grenzen aan wat je kan laten zien en hoe?

Wat we mooi vinden is niet tijdloos. Ideeën over schoonheid zijn veranderlijk en hangen samen met maatschappelijk heersende normen en waarden. Wie bepaalt de dominante beoordelingskaders? En wat gebeurt er als mensen zich daar tegen gaan verzetten? Hoe gaan we om met kunstwerken die zich bedienen van een beeldtaal die we nu als problematisch ervaren? En hoe kunnen we ons bewust worden van de moraliteit die ten grondslag ligt aan onze esthetische voorkeuren? Is kunst een vrije ruimte of draagt de kunstenaar een maatschappelijke verantwoordelijkheid?

Voor De Staat van de Schoonheid nodigde curator en maker Lara Staal de in Nairobi wonende schrijver en theatermaker Ogutu Muraya en de Belgische acteur en plantage-eigenaar Oscar Van Rompay uit om samen te werken aan een onderzoek over de rol en betekenis van schoonheid binnen de kunsten en de samenleving. Aan de hand van Africa, de voorstelling die Oscar van Rompay zes jaar geleden met Peter Verhelst maakte, onderzoekt het trio bovenstaande vragen. Waarom werd Africa zes jaar geleden zo lovend ontvangen en vinden we nu dat deze voorstelling niet meer gespeeld zou moeten worden? Het publiek is welkom gezamenlijk het gesprek te voeren.

  • 24.10.19

    -  20u30