programma

14, 14.05

Beyond the Black Box

Laurent Delom │ Silicon Mountain

Silicon Mountain is een hybride performance van Laurent Delom de Mézerac die webdesign verbindt met literatuur en choreografie. Geïnspireerd door XIXe-eeuwse alpinisten die hun ontmoetingen met de natuur beschrijven, reconstrueert het een ervaring van visuele fascinatie in de bergen.

Het biedt een collectieve reis die fysiek en virtueel op je smartphonescherm plaatsvindt. De Contemplation-of-Nature App genereert een staat van contemplatie door de blik van de kijker te verleiden.

Spelend met de paradoxen in onze westerse relatie met de natuur – gebaseerd op esthetische verrukking en visuele prevalentie, plaatst Silicon Mountain zichzelf op een historische tijdlijn die de romantische visies van de Gouden Eeuw van het Alpinisme (1850-1880) verbindt met de technologische imprint van vandaag.

Wat als we technologie zouden accepteren om opnieuw contact te maken met de natuur?

Over de maker

Laurent Delom de Mézerac is een Franse kunstenaar en maker gevestigd in Antwerpen, België. In 2016 studeerde hij af aan Conservatorium van Antwerpen. Voorafgaand aan zijn danscarrière studeerde en werkte Laurent als telecommunicatie-ingenieur in Frankrijk. Hij legt in zijn eigen artistieke projecten een verbinding tussen deze twee achtergronden.

Sinds 2019 doet hij een transdisciplinair solo-onderzoek onder de titel .ext, dat speculaties opbouwt over mogelijke toekomsten voor onze relatie met de natuur in het Westen. Sinds 2021 werkt hij als onderdeel van het Franse onderzoeksprogramma Chimères mee aan de ontwikkeling van een nieuw hybride werk genaamd Travail! omgaan met de noodzaak om “werk” opnieuw te beoordelen als een waarde in de context van een groeiende digitale economie.

Creatie en Performance: Laurent Delom de Mézerac | Outside eyes: Karel Tuytschaever, Caroline Mathieu | Mentors: Tuur Marinus, Mathilde Florica | Productie coördinator: Marie Luyten | Productie: wpZimmer| Co-productie: espace delombre, Maison des Métallos | Met Steun van De Vlaamse Overheid,  C-TAKT, workspace Brussels, Zuidpool, STUK
  • 14.05.22

    -  15u30
  • 14.05.22

    -  19u00