programma

20, 21.12

BLOED

Lazarus & Robbin Rooze

20u30

  • Nederlands
  • voorstelling

“Theater en film tegelijk”

Weinig stoffen hebben zo’n mythische status als bloed: als bron van leven maar ook als symbool van dood en verderf, als drager van onze identiteit, waarmee banden worden gesmeed, groepen gevormd en wat zonder ophouden vergoten wordt voor een hoger doel.

Een vrouw in een complexe relatie met zichzelf en een man op leeftijd in coma na een bloedklonter. Zij kennen elkaar van haar noch pluim, maar blijkbaar is er een moment in het verleden dat beslissend is geweest voor hun beider levens. Terwijl hij langzaam bij bewustzijn komt, probeert zij zich een weg te banen tussen de brokstukken van zijn herinneringen. Gaandeweg tekenen zich de contouren af van de halsbrekende tocht die hij in 1989 aflegde naar deze kant van het IJzeren Gordijn. Geeft zijn verhaal antwoord op haar vragen?

BLOED is theater en film tegelijk over bloed dat kruipt waar het niet gaan kan, de fata morgana van het vrije Westen, het verlangen naar de eeuwige jeugd en hoe we toch steeds weer door de tijd zullen worden ingehaald.

‘Metafysica meets melodrama, psychodrama wordt klucht, science fiction een whodunit. De constante: een spervuur van acteerkunst.’

Pieter T'Jonck, pzazz

LAZARUS is een collectief van vijf theatermakers dat sinds 2006 origineel Nederlandstalig teksttheater maakt. Hun voorstellingen laten zich kenmerken door baldadige speelsheid en schijnbare lichtvoetigheid. Zelfgeschreven teksten worden afgewisseld met bewerkingen van vaak klassieke (bij voorkeur Oost-Europese) romans Het collectief is regelmatig te gast in Monty, zo speelde het vorig jaar Misdaad en Straf – Al 150 jaar razend actueel en Iemand moet het doen in 2022.

  • 20.12.23

    -  20u30
  • 21.12.23

    -  20u30

concept, tekst en regie LAZARUS en Robbin Rooze spel Suzanne Ceulemans, Sofie Decleir, Koen De Graeve, Pieter Genard, Nicole Kecic, Günther Lesage, Ryszard Turbiasz en Joris Van den Brande beeldregie Robbin Rooze kostuum Eline Willemarck productie theater arsenaal i.s.m. BETON Ltd. coproductie Perpodium met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid foto's website Raymond Mallentjer promobeeld Wisefools en Robbin Roose