programma

12.12

Lia Rodrigues – Pororoca

Lia Rodrigues - Pororoca

20u30

Wat volgt, zijn vele variaties op confrontaties tussen mensen, in beeld gebracht in gevatte scènes. Pororoca blijft zo een vaak aanstekelijk spel met al wat je met je lijf kan aanrichten. Vechten, elkaar omhelzen en betasten, maar ook dwaze dingen doen. Spastisch molenwieken alsof je voortdurend je evenwicht kwijt bent, of naspelen hoe dieren met elkaar omgaan, met alle klanken die daarbij horen.
– De Morgen

Pororoca, walking in the way of the Favela.
– Lia Rodrigues

Dans zonder voorzorgsmaatregelen.
– Le Monde

In de taal van de Tupi-indianen verwijst het woord pororoca naar de golven die van de oceaan de Amazonedelta instromen en daar tegen de stroming van de rivier opbotsen. Dat fenomeen inspireerde Lia Rodrigues: ze engageerde elf jongeren uit achterbuurten van Rio om samen een dansvoorstelling te maken rond basiselementen als gemeenschap, individu en groep. Hoe creëer je een gemeenschappelijke grond en harmonie binnen de chaos? De bewegingen van de elf dansers ontstonden al improviserend, vrij en sensueel, maar ze evolueren met een geladen, haast obsessieve precisie. Ondanks de opvallende individuele verschillen bewegen de dansers als één collectief, één constant transformerend lichaam, één organische massa die – onderhevig aan tegengestelde krachten – uitwaaiert tot bij het publiek.
Het resultaat hiervan is een overweldigend fysieke voorstelling die het publiek overspoelt met krachtige beelden Elf dansers stuiven met grote sprongen uit elkaar, storten zich op de vloer om vervolgens net zo hard weer op te springen.

Het spektakel toont de ontmoeting van tegengestelde stromingen en staat symbool voor de dagelijkse sociale confrontaties waar fiere vrijgevigheid staat tegenover verbijsterend geweld en armoede, die er ons aan herinneren, dat in Brazilië, de dood ten allen tijde en overal aanwezig is. Lia Rodrigues is de architect van een gevoelswereld waarbij ondanks alles het leven triomfeert. Het gekrioel van de met elkaar verstrengelde lichamen, de brutale steekpartijen en de liefdesscènes die eerder bestiaal dan menselijk zijn, maar ook de zeer genietbare momenten van rust, en de ontroerende scènes waarbij sinaasappels worden geproefd, getuigen hiervan.
Met haar dansschool in één van de grootste favela’s, de krottenwijken van de stad, maakt deze grootste dansvernieuwer van Brazilië de maatschappelijke tegenstellingen bespreekbaar.

Lia Rodrigues en de Companhia de Dança

Sinds 1990 werken Lia Rodrigues en haar Companhia de Dança vanuit hun thuisbasis in Maré, een favela in het hart van Rio de Janeiro. Hun activiteiten beperken zich niet tot het creëren en repeteren van choreografieën. Het Casa de Cultura dat Rodrigues er leidt, huisvest ook een dansopleiding; naast lessen voor beginners en professionelen worden er ook workshops, lezingen en debatten georganiseerd. De activiteiten zijn gratis of zeer goedkoop: op die manier wordt er gebouwd aan een nieuw publiek afkomstig uit de sloppenwijken. In het geheel van haar werking brengt Rodrigues het artistieke samen met het sociale en het educatieve. Zij is er vast van overtuigd dat via ontmoeting en gesprek, via openheid en onderzoek op lange termijn nieuwe vormen van samenleven gevonden kunnen worden waarin ook de minderbedeelden in de samenleving een plek kunnen vinden. De erkenning voor haar werk, dat ze al twee decennia consequent en geëngageerd opbouwt, is groot: ze werd bekroond met tal van internationale prijzen en mag zich van de Franse regering ook Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres noemen.

creatie Lia Rodrigues | uitgevoerd door & gecreëerd i.s.m. Amália Lima, Allyson Amaral,

Ana Paula Kamozaki, Leonardo Nunes, Clarissa Rego, Carolina Campos, Thais Galliac, Volmir Cordeiro, Priscilla Maia, Calixto Neto, Lidia Larangeira | assistent choreografie

Jamil Cardoso | dramaturgie Silvia Soter | medewerking aan de creatie Jamil Cardoso, Gabriele Nascimento, Jeane de Lima, Luana Bezerra | licht Nicolas Boudier | kostuums João Saldanha, Marcelo Braga |

productie Lia Rodrigues, Assumpçao Producoes Artisticas Ltda (Rio de Janeiro) |  internationale productie Les Artscéniques | coproductie Kunstenfestivaldesarts, Centre National de Danse Contemporaine Angers, Théâtre Le Quai Angers, Théâtre Jean-Vilar, Théâtre de la Ville de Paris, Festival d’Automne Paris | met de steun van Petrobrás Cultural, REDES de Desenvolvimento da Maré Rio de Janeiro, Espaço SESC Rio de Janeiro, Prince Claus Fund for Culture & Development Amsterdam | in het kader van Europalia Brasil

www.liarodrigues.com

  • 12.12.11

    -  20u30