programma

24, 25.02

Maatschappij Discordia | As you like it | Belgische première

Maatschappij Discordia | As you like it | Belgische première

20u30

‘shakespeare’s’: ‘as you like it’. voor het eerst gespeeld aan het (buiten) hof van elisabeth I in 1599 aan de vooravond van aswoensdag. een vernuftige pastorale die goochelt met vragen rond (sexuele) identiteit en karaktereigenschappen. een klucht die gaten schiet in het idee van romantische liefde en mannelijke superioriteit, maar die drijft op ernstige ondertoon:

in de familieoorlog en de gevaarlijke politieke instabiliteit die rosalinde en haar vrienden het bos injagen, kunnen we een voorafspiegeling zien van de dilemmaas van de oude lear en in de beroepsmelancholicus jaques, een eeuwige reiziger, dolend door het oerwoud van onmogelijkheden, vinden we de constante vertwijfeling van prins hamlet terug.

jaques: een gek, een gek/in het bos zag ik een gek/een felgekleurde gek/ de wereld is miserabel/

zoals ik leef/op brood/ik heb een gek gezien/hij gooit zich op de grond/hij brandt zich/in de zon/pakt uit tegen fortuna/ welbespraakt/ behoorlijk welbespraakt/ en dat voor een gek/een felgekleurde gek/

gek/ goedemorgen/begin ik/

maar/nee nu niet en nooit meneer, zegt hij/noem me geen gek/voordat er een fortuna uit de kap valt/ trekt een horloge uit z’n zak/kijkt er op/met kwaaie blik/zegt/zeer intelligent/het is nu tien uur/zo/zegt hij/zie je goed hoe de staart staat/van de wereld/t is nog maar een uur/geleden/dat het negen was/na nog een uur is het al weer elf/zo worden we van uur tot uur/van rijp tot overrijp/van uur tot uur/rotter en rotter/nee/daar zit een echt verhaal aan vast/

we zullen ‘as you like it’ naar de laatste dramaturgisch wetenschappelijke inzichten vertalen en nemen deze gelegenheid ‘en passant’ ook te baat, om in dwarse discordiaanse traditie pal na afloop van de feestelijkheden rond de 400ste sterfdag van de zwaan uit stratford upon avon, een nieuwe zoektocht te starten naar het waarom van de stukken  van de geniale anonimus en zijn vrienden. shake-spere versus shax-pir.                                              (komt dat zien!)

 

van en met Annette Kouwenhoven, Maureen Teeuwen, Miranda Prein, Jan Joris Lamers

  • 24.02.17

    -  20u30
  • 25.02.17

    -  20u30