programma

28, 29.04

Weiblicher Akt 12: Brief aan Freud

MAATSCHAPPIJ DISCORDIA

20u30

Mede mogelijk gemaakt met de steun van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden te Brussel

Discordia’s Weiblicher Akt voorstellingen zijn gemaakt vanuit een vrouwelijk perspectief.

De grootste vraag die nog nooit is beantwoord – en die ik zeker niet kan beantwoorden, ondanks dertig jaar onderzoek naar de vrouwelijke ziel – is: wat wil een vrouw? (1925, S. Freud)

Is niet elk mogelijk antwoord op deze vraag, al zijn we ondertussen bijna 70 jaar verder, te veel gekleurd door de theorieën van deze vraagsteller zelf? Maureen vindt van niet, Miranda vindt van wel. Daarover en dus ook over psychoanalyse, over realiteitszin, over doodsdrift, over penisnijd, over Oedipus, over toneel, over dromen, over vrouw zijn, over #metoo én over zichzelf hebben ze het als ze ‘een eenentwintigste -eeuwse vrouw’ brieven laten schrijven aan een zekere Sigmund. Benieuwd wat hij terugschrijft. De makers werden geïnspireerd door het werk van onder andere Olivia Laing, Rebecca Solnit, Paul Verhaeghe en Abram de Swaan.

Foto’s website: MAATSCHAPPIJ DISCORDIA

Over Maatschappij Discordia

Maatschappij Discordia is een vaste waarde bij Monty. Het gezelschap bestaat sinds 1981 en is een vereniging van geëmancipeerde toneelspelers. Momenteel bestaat het gezelschap uit: Annette Kouwenhoven, Jan Joris Lamers, Matthias de Koning en Miranda Prein. Discordia werkt als collectief. Dat wil zeggen dat alle werkzaamheden, van administratie tot techniek en van dramaturgie tot toneelspelen, door de leden zelf worden gedaan. Deze collectieve wijze van bedrijfsvoering komt voort uit de gedachte dat de omstandigheden waaronder voorstellingen gemaakt worden grote invloed hebben op de de voorstelling zelf en daarom best zoveel mogelijk in eigen beheer plaatsvinden. Discordia staat gekend voor haar voortdurend artistiek onderzoek, korte termijn programmering, het belang van repertoire en een behoefte aan artistieke samenwerkingen.

Credits
Gemaakt en gespeeld door: Maureen Teeuwen en Miranda Prein, met een speciale rol door Jan Joris Lamer

Afbeeldingen website
Schilderij: Pierre Bonnard (1908)
Foto’s: Sofie Knijf

  • 28.04.23

    -  20u30
  • 29.04.23

    -  20u30