programma

31.03, 1, 28.04

Love Sontag – Weiblicher Akt 11

Maatschappij Discordia

20u30

Niets is mysterieus, geen enkele menselijke relatie. Behalve de liefde.

Wat spreekt meer tot de verbeelding en wat is ongrijpbaarder dan de liefde? Discordia blijft zoeken naar hoe we aan onze beelden en verwachtingen over de liefde komen en gaat in deel 11 van de reeks Weiblicher Akt te rade bij Susan Sontag (1933-2004).

Sontags leven begon met een alcoholistische moeder en een vader die sterft op haar vijfde. Op haar zeventiende was ze al getrouwd. Na een pijnlijke scheiding volgt een turbulent liefdesleven met zowel mannen als vrouwen. Iets waar ze mee worstelde omdat ze haar biseksualiteit lang verborgen wilde houden. Niet alleen in haar dagboeken met bespiegelingen over dit persoonlijke leven maar ook in al haar andere werk is ze onophoudelijk bezig met de kloof tussen voorstelling en waarheid, tussen het beeld en de werkelijkheid.

In de Weiblicher Akt-reeks vormt het vrouwelijk perspectief telkens het vertrekpunt om het over de liefde te hebben. Marguerite Duras deed een levenslange poging om de herinnering aan haar eerste liefdeservaring onder woorden te brengen (L’amour Duras). Elfriede Jelinek gebruikt de liefde in haar werk als een metafoor voor sociale misstanden (Liebe Jelinek). In Love Sontag bekijkt Discordia de vraag of ‘de liefde’ wel bestaat.

Foto’s website: Peter Hujar

De waarheid is altijd iets dat wordt verteld, niet iets dat bekend is. Als er niet gesproken of geschreven zou worden, zou er nergens waarheid over bestaan. Er zou alleen zijn wat er is.

Susan Sontag in de Weldoener

Over de makers

Maatschappij Discordia is al meer dan 35 jaar te zien in Monty. Het Nederlands collectief speelde hier al om en bij de 60 (verschillende!) voorstellingen. Elke voorstelling is een experiment en een onderzoek naar wat theater is. De groep opende nieuwe wegen voor een andere manier van acteren en omgang met repertoire. Groepen als tg STAN, de Roovers, ’t Barre Land, Dood Paard, ilBrigata en De Theatertroep zijn zonder meer schatplichtig aan hun werk.

van en met Annette Kouwenhoven, Miranda Prein, Maureen Teeuwen en in een speciale rol Jan Joris Lamers
  • 31.03.22

    -  20u30
  • 01.04.22

    -  20u30
  • 28.04.23

    -  20u30