programma

4, 5.05

Maatschappij Discordia | Stanislavski

Maatschappij Discordia | Stanislavski

20u30

“introductie, sloop en hakwek, performance, nieuwe trends (algemene grondregels), het zijn (ervaring), de waarheid, de logica van het gevoel, emotionele gevoelens, wortels van het gevoelde, de wil, de spieren, het vermijden van clichees, objectiviteit, het verlangen, de begeerte, communicatie, de adaptatie, zaaigoed, lijn in de actie, de cirkels, het tempo, de karaktervorming, de analyse, de zelfanalyse, hoe het systeem te gebruiken, de annotatie, de terminologie.
– (k.s. archief, nos. 906-934)

Maatschappij Discordia staat garant voor verrassende theateravonden vol uitdagend denkwerk en onverwachte voorstellen – van spelers aan spelers en van spelers aan publiek. Zoals we van de Nederlandse Monty Python gewend zijn, zullen ze deze keer in geheel eigen stijl het leven van de befaamde acteur, regisseur en theatertheoreticus Konstantin Sergeyevitsch ten tonele brengen. Deze heer is beter bekend als Konstantin Stanislavski en wordt in beperkte kring ook wel genoemd: voetlichtkeizer sanislasso.
Het wordt een performance in losse stijl naar een keuze uit het vele materiaal voorhanden. In België waarschijnlijk enkel en alleen in Monty te zien!

Stanislavski, Konstantin Sergeyevitsch (moskou 1863-1938) is een van de grote vernieuwers van het toneel. Vanaf zijn vroegste jeugd noteert hij nauwkeurig alles wat hem drijft en analyseert de overdrachtdilemma’s. Hier zijn zijn beroemde boeken en memoires uit gedistilleerd. Deze laatste zijn verschenen onder de titel: My Life in Art.

Bij deze voorstelling hoort een boodschap van Discordia:
Een voorstelling die ofschoon al lange tijd geleden aangekondigd en in studie genomen, nu vanwege de uitzonderlijke situatie waarin het toneel van vandaag dreigt te gaan verkeren, met grote noodzaak móét worden gerealiseerd. wij kunnen niet instaan voor de gevolgen van mogelijke provocatieve elementen die vorm of inhoud van de montering betreffen. Desalniettemin, laat u dit niet ontgaan, weest niet bevreesd, maar komt dat zien.
Vanwege het grote aantal voorvallen, transformaties en mystificaties, zal dit project voorlopig twee, maar misschien wel drie, vier of vijf delen betreffen, waarvan de eerste twee of misschien wel drie, dit seizoen en drie, vier, en vijf, deo volente ook in het volgende zullen worden gerealiseerd.

met Annette Kouwenhoven, Jorn Heijdenrijk, Jan Joris Lamers, Matthias de Koning, Miranda Prein & mogelijkerwijs ook te verwachten gasten.
www.discordia.nl

“mirror, use of
you must be very careful in the use of a mirror. it teaches an actor to watch the outside rather than the inside of the soul, both in himself and in his part.”

  • 04.05.12

    -  20u30
  • 05.05.12

    -  20u30