programma

25, 26.10

Lawrence of Arabia

Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz | Belgische première

20u30

Zevenentwintig scènes die ontbreken in de film

In Lawrence of Arabia komen Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz met een vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter.

De iconische film vertelt het heldenverhaal van een westerling die zich inzet voor Arabische autonomie. Maar daarachter ligt een ander verhaal, dat van het Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben.

Samen met drie jonge acteurs gaan Marjolijn en Sadettin op zoek naar de belangrijkste scènes die zouden moeten worden toegevoegd om de film volledig te maken. Zo transformeren ze een overzichtelijk heldenepos in een allesomvattende mythe van deze tijd waarin ook de vrouwen, kamelen en oliebronnen aan het woord komen die een rol speelden in dit verhaal.

20’sessie: gratis op 26/10 om 19u50

Over de wortels van de problemen in het Midden-Oosten.

Spijker uw kennis bij in 20 minuten.

Hoe het dubbelspel van Westerse koloniale mogendheden tijdens de Eerste Wereldoorlog inzicht biedt in de verhouding tussen de Westerse en Arabische wereld vandaag.

Met Ludo Abicht, filosoof

De pers over Lawrence of Arabia

Lawrence of Arabia is zo een boeiende belevenis, vol enthousiast gedeelde informatie, maar nooit topzwaar, en met hier en daar oergeestige scènes van met name Giovanni Brand en Kirmiziyüz zelf. ★★★★ de Volkskrant

Met haar tekst heeft Van Heemstra complexe, geopolitieke ontwikkelingen weten te verwerken in een humoristische voorstelling. ★★★★ NRC

Met veel vaart en humor worden die perspectieven vertolkt door afstuderende acteurs Alidtcha Binazon, Giovanni Brand en Pip Lucas, terwijl Kirmiziyüz hen dirigeert. Parool

Theatermakers Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz durfden het aan om zevenentwintig nieuwe scènes te schrijven en met nieuwe perspectieven de film zo compleet mogelijk te maken. Cine.nl

Van Heemstra en Kirmiziyüz hebben zich geprofileerd als makers van superieure theatrale essays.
– De Groene Amsterdammer tipt de voorstelling in hun top tien van het nieuwe culturele seizoen.  Ontdek alle redenen waarom ze zo enthousiast zijn.

Er zitten geen vrouwen in de film. De enige drie vrouwen die herkenbaar in beeld komen, zijn dood.
– Marjolijn van Heemstra in De Volkskrant. Over Gertrude Bell, mannenliefde, verraad en andere missers in de film.

De makers

Je kent hen van…

Sadettin Kırmızıyüz is acteur en theatermaker. Hij speelde eerder in Monty met o.a. De Radicalisering van Sadettin K. en De vader, de zoon en het heilige feest.

Marjolijn van Heemstra is schrijver, dichter en theatermaker. Eerder stond zij op het Montypodium met o.a. de voorstellingen Stadsastronaut en Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap. Van Heemstra zat ook in de jury van het Schrijversgevang, waarbij Monty de kans geeft aan drie jonge theatercateurs om een gloednieuwe tekst te schrijven op 5 dagen.

De spelers

Sadettin Kırmızıyüz deelt het podium met drie jonge acteurs: Pip Lucas, Giovanni Brand en Alidtcha Binazon.

>> Lees meer over hun droomrol, kamelenexperts en een dramatische scène.

  • 25.10.19

    -  20u30
  • 26.10.19

    -  20u30