programma

3.12

Meg Stuart / Damaged Goods – Off Course | 0090

Meg Stuart / Damaged Goods - Off Course | 0090

20u00

Off course” is het resultaat van een workshop van Meg Stuart in Istanbul: ze ging er in 2010 twee weken aan de slag met tien dansers rond ‘verplaatsingen’ en ‘transities’. De groep legde zich toe op het politieke, het abstracte, de potentiële humor en de ongemakken die eigen zijn aan dit soort al dan niet gedwongen situaties. De verschuivingen van fysieke en ruimtelijke grenzen, het langdurige wachten, het gevoel niet meer op koers (off course) te zitten en samen te bewegen in onstabiele structuren dwongen hen uiteindelijk om als redmiddel nieuwe systemen van houvast te improviseren.

Mesut Arslan, artistiek leider van 0090, organiseert sinds 2008 ook het zusterfestival 0032 in Turkije. In 2008 nodigde hij er Meg Stuart & Damaged Goods uit. Ze toonde er solowerk en een uitgewerkt improvisatiegedeelte met een paar Damaged Goods medewerkers (danseres Vania Rovisco, muzikanten Hahn Rowe en Niko Hafkenscheid en beeldend kunstenaar Vaast Colson). Daarnaast leidde Stuart er ook een intense workshop met lokale dansers. Dat was de start voor een nieuwe samenwerking twee jaar later.

In 2010 was Istanbul een van de Culturele Hoofdsteden van Europa. Kunstencentrum Garajistanbul lanceerde er het project ISTANPOLI (‘naar de stad’) waarbij theatermakers Michael Laub, Claude Wampler, Rimini Protokoll en Meg Stuart elk een project ontwikkelden voor en met plaatselijke artiesten of bewoners. Meg Stuart opteerde toen voor een intensieve workshop met tien geselecteerde dansers. Na drie toonmomenten in Turkije is “Off course” nu op enkele plekken in België te zien.

choreografie Meg Stuart | concept Meg Stuart, Jari Marjamäki, Valentine Kempynck | performers Adam Linder, Elpida Orfanidou, Asli Bostanci, Bedirhan Dehmen, Burak Yamantürk, Gonca Gümüsayak, Günes Çaglar, Idil Kemer, Leyla Postalcioglu, Senem Gökçe Ogultekin, Melih Kiraç, Seyhan Baysoy | muziek Jari Marjamäki | een project van Meg Stuart / Damaged Goods i.s.m. Garajistanbul (Istanpoli) and Dance Platform Istanbul (Istanbul 2010 ECC) | presentaties in Vlaanderen i.s.m. Dans in Limburg, De Velinx, 0090, Monty | met de steun van de Vlaamse Overheid en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

  • 03.12.11

    -  20u00