programma

27, 28, 26, 27.11

Moussem

Moussem

Moussem brengt al zo’n tien jaar podiumkunsten uit de Maghreblanden en het Midden-Oosten naar diverse podia in België. Het nomadisch kunstencentrum programmeert Maghrebijnse muziek, Berbers theater, Noord-Afrikaanse literatuur, Arabische poëzie, … en gaat hierbij zowel de confrontatie als de dialoog aan met kunstenaars en toeschouwers in ons land.

Tot 2005 was Moussem een lente- en herfstfestival, sinds januari 2008 heeft het een permanente werking en draagt het met trots de naam van Nomadisch Kunstencentrum. Moussem kiest bewust niet voor een eigen plek, maar wil zijn werking een plaats geven binnen het bestaande kunstencircuit. Precies om een nieuwe opdeling te vermijden en om verschillende kunstuitingen, publieksgroepen en gemeenschappen bijeen te brengen.

Op 26 en 27 november toont Monty On the Importance of Being an Arab, de nieuwste voorstelling van Ahmed El Attar en zijn Temple Independent Theatre Company. Deze Egyptische theaterregisseur en –auteur  wordt beschouwd als een van de belangrijkste podiumkunstenaars van de Arabische wereld. In deze performance imiteert hij zijn eigen dagelijkse leven om zo na te denken over de essentie van het acteren. Zo schetst hij niet alleen een zelfbeeld, maar ook het gezicht dat de buitenwereld hem geeft.

Dat is meteen ook het centrale thema van Les Sentinelles, de nieuwste creatie van Nacéra Belaza. Met haar uitgepuurd, spiritueel en sensueel werk heeft deze Algerijnse choreografe en danseres een indrukwekkend parcours afgelegd. Vorig seizoen was ze nog in deSingel te gast met Le Cri. In Les Sentinelles zoekt ze samen met haar zus Dalila naar een minimale bewegingstaal die de leegte op een subtiele en onbehaaglijke manier verstoort.

De derde maker die we in dit kader presenteren is Rahim Elasri. Voor 5/7 Happy Hours overtuigde hij auteur Rachid El-Daïf om zijn eerste theatertekst te schrijven, met als thema het gemengde koppel. Het stuk exploreert het begrip diversiteit in de breedste zin van het woord. Dat vertaalt zich in een gemengde cast en in de mix van media waaruit de voorstelling is opgebouwd.

 • 27.11.09

  -  20u30
 • 28.11.09

  -  20u30
 • 26.11.10

  -  20u00
 • 27.11.10

  -  20u00