programma

1.02

Moya Michael & Igor Shyshko | Darling

Moya Michael & Igor Shyshko | Darling

20u30

In Darling brengen de Zuid-Afrikaanse Moya Michael en de Wit-Rus Igor Shyshko hun persoonlijke geschiedenis en de geschiedenis van hun vroegere omgeving met elkaar in verband. Michael groeide op in de politieke onrust van de apartheid, Shyshko in de nasleep van de ramp in Tjsernobyl. Grote invloeden die ook in een klein leven sporen nalaten. De cultureel en politieke complexe geschiedenis waarin individuen opgroeien, zit vol verwijzingen naar fysieke relaties. De sociale codes en wetten worden bepaald door de context en de samensmelting van persoonlijke en collectieve ervaringen. Het fysieke lichaam verwerkt de sociale verhoudingen in de praktijk. Michael en Shyshko trachten hun persoonlijke geschiedenis te traceren tot het moment van hun ontmoeting. 

Darling is een confrontatie tussen een macro- en een microwereld met dans als communicatiemiddel. Een samenwerking tussen twee sterke, emotionele performers met een poëtische voorstelling als resultaat.

Choreografie en dans Moya Michael & Igor Shyshko / Productie en coproductie STUK kunstencentrum / Met de steun van Workspacebrussels


 

 

Moya Michael werd geboren in Zuid-Afrika, waar ze verschillende dansopleidingen volgde. Vervolgens ontving ze een studiebeurs voor een vervolgopleiding in PARTS. In Londen leerde ze Akram Khan kennen, met wie ze samen een gezelschap oprichtte waarmee ze wereldwijd tourden. In 2003 werd Moya Michael genomineerd voor de ‘Best Dancer Award’ van het internationale ITSfestival. Sinds 2005 danst Moya als freelancer bij Rosas. De afgelopen jaren was Moya lid van Eastman (Sidi Larbi Cherkaoui). Daarnaast maakt ze eigen creaties, zowel in België als internationaal.

Igor Shyshko werd geboren in Zuid-Rusland en sloot zich op zijn zestiende aan bij het lokale dansgezelschap ZAVTRA. In 1993 verhuisde Igor naar Minsk waar hij ging studeren aan de ‘Belarussian University of Culture’ met majors in hedendaagse dans en volksdans. In 1997 trok hij naar België, waar hij een dansopleiding aan PARTS volgde. Tijdens zijn laatste jaar daar werkte hij mee aan een voorstelling van Akram Khan. Kort nadien ging hij aan de slag als danser bij Rosas, waar hij tot op de dag van vandaag in meedanst. In 2010 werkte hij samen met Marc Vanrunxt voor de producties Zeit en Abstraction en nam hij deel aan de groepscreatie Dust van Arco Renz.

  • 01.02.13

    -  20u30