programma

9, 10.11

Benjamin Vandewalle | One/Zero

Benjamin Vandewalle | One/Zero

20u30

Choreograaf Benjamin Vandewalle en beeldend kunstenaar Erki De Vries slaan voor One / Zero opnieuw de handen in elkaar. Na Birdwatching, een installatievoorstelling die onze perceptie van de ruimte bevraagt, focust hun nieuwe creatie op de manier waarop we tijd en beweging ervaren. Geïnspireerd door inzichten uit de neuropsychologie, zenmeditatie, fysica en filosofie bespelen beide kunstenaars met  One / Zero de grondslagen van onze waarneming. Het resultaat is een opmerkelijke en innovatieve choreografie, die de ervaring van het publiek onvermijdelijk in haar spel betrekt.

Net zoals een film bestaat One / Zero strikt genomen uit onbeweeglijke beelden. De dansers veranderen enkel van positie in het donkere moment tussen twee lichtflitsen in. Maar tegelijk vertoont de voorstelling een opmerkelijke dynamiek. De opeenvolging van stills vormt immers als vanzelf een beweging of verhaal door de manier waarop het brein ze verwerkt. Met dat proces, gekend uit de stop-motion animatie, gaan Vandewalle en De Vries verder aan de slag door gekende logica en verbanden onderuit te halen. Wat overblijft is een eigenzinnige montage van lichaam en ruimte, waarin een compleet nieuwe tijdservaring mogelijk wordt.

Concept, choreografie Benjamin Vandewalle
Scenografie Erki De Vries
Muziek Kurt Du Tré
Dans Albert Quesada, Vera Tussing
Dramaturgie Marnix Rummens
Lichttechniek Brian Broeders
Ontwikkeling software Vincent Jacobs
Productie Caravan Production voor We Go
Coproductie Monty (Antwerpen, BE), STUK Kunstencentrum (Leuven, BE), WorkSpace Brussels (BE)
Residenties Kunstencentrum BUDA (Kortrijk, BE), Monty (Antwerpen, BE), Pianofabriek Kunstenwerkplaats (Brussel, BE), STUK Kunstencentrum (Leuven, BE), WorkSpace Brussels bij Les Brigittines & Kaaistudio’s (Brussel, BE)

  • 09.11.11

    -  20u30
  • 10.11.11

    -  20u30