programma

23.11

Pitcho Womba Konga & ARSENAAL/LAZARUS & KVS | Kuzikiliza

Pitcho Womba Konga & ARSENAAL/LAZARUS & KVS | Kuzikiliza

20u30

Kuzikiliza
#blackhistorymatters

Een speech van Patrice Lumumba in tekst, klank en beweging

Kuzikiliza (‘zich laten horen’ in het Swahili) is een meertalige, interdisciplinaire voorstelling, die communicatie en haar mechanismes in vraag stelt. Drie zeer verschillende mannen staan samen op de planken. Elk van hen bezit een talent om – zo denken ze – tot de ideale communicatie te komen.

De aanleiding en inspiratiebron van deze voorstelling is de toespraak van Lumumba bij de onafhankelijkheid van Congo op 30 juni 1960. Wat is blijven hangen en wat is – bewust of onbewust – in de vergeetput beland?

De makers
 
“Het is onze ambitie een voorstelling te maken
op het kruispunt van de verschillende wegen
in dat universum dat hiphop heet.
Hiphop is een belangrijke inspiratiebron.”
– Pitcho Womba Konga
 
Breakdancer Karim Kalonji onderzoekt de taal van de beweging, waaronder gebarentaal. Beatboxer Joost Maaskant orkestreert het geluid, gaande van jazz over hiphop tot elektro. De tekst, tot slot, neemt rapper/producer/acteur Pitcho Womba Konga voor zijn rekening.
 
In de pers
 
“Een voorstelling als een mokerslag. Pitcho Womba Konga fileert in Kuzikiliza het koloniale verleden van België.” **** vier sterren in De Morgen
 
“De kracht van samenleven is dat we elkaar kunnen voeden met ideeën. Kunst is voor mij geen doel, maar een middel daarvoor. Kunst gaat niemand redden, je kan alleen jezelf redden. Ik beslis wanneer ik welke identiteit aanneem. Zodra iemand dat voor jou beslist, plaatst die je in een kooi.” – In De Standaard verscheen een prachtig gesprek met Pitcho Womba Konga.
“Pour rendre ce discours actuel, il fallait utiliser une forme actuelle.” – Le Soir in gesprek met Pitcho Womba Konga
concept, creatie en performance Pitcho Womba Konga | cocreatie en coperformance Karim Kalonji en Joost Maaskant | regie Mike van Alfen | productie Skinfama coproductie KVS en ARSENAAL/LAZARUS | i.s.m. Kultuurfaktorij Monty, De School van Gaasbeek, Pianofabriek/Citylab en Mestizo Arts Festival | met de steun van VGC Brussel
Extra: slam battle: Koning Leopold II vs Koning Filip!
  • duur 15 minuten
  • na de voorstelling
  • gratis in het Montycafé

Recht in je smoel poëzie. Pieter Cools en Simon ‘Mon’ Den Haerynck nemen het tegen elkaar op in een lyrische, kritische en vooral hilarische woordbattle.

Tijdens de live show staan deze woord warriors dicht bij u. Reageer naar hartenlust: roep, lach en kies uw winnaar.

WORD WA(a)R is een Nederlandstalig battle concept waarin rappers en dichters het vanuit een bepaald personage met voorgeschreven tekst tegen elkaar opnemen.

  • 23.11.17

    -  20u30