programma

23, 24.03

’t Barre Land | Plattegrond van de kunst en omstreken

't Barre Land | Plattegrond van de kunst en omstreken

20u30

’t Barre Land kiest voor bewuste traagheid.

Centraal staat Frank Wedekinds tekst Voorjaarsontwaken. De drie acteurs versnijden de beslommeringen van de jonge personages met herinneringen aan hun eigen jeugd.

De voorstelling Plattegrond van de kunst en omstreken balanceert tussen kwetsbaarheid en levenslust.

De titel uitgelegd:

(1) Een PLATTEGROND is een schematische weergave van de werkelijkheid, kan nooit volledig zijn, en laat zien hoe de dingen met elkaar zijn verbonden. Het is een hulpstuk om uit te zoeken hoe je van het ene punt naar het andere gaat. Of omgekeerd hoe je hier ooit terecht gekomen bent.

Het midden van de plattegrond bestaat uit het toneelstuk Voorjaarsontwaken van Frank Wedekind, over pubers en ouders en opvoeding uit 1891, vermengd met eigen herinneringen, waaronder de herinnering aan het spelen van Voorjaarsontwaken dertig jaar geleden; en ook andere herinneringen; persoonlijke herinneringen, jeugdherinneringen, toneelherinneringen; en falcificaties en observaties ter plekke; de gelukzalige beschrijving van de geboorte van een kattennest ergens in een verborgen hoek; een dialoog op rijm tussen de theaterdirecteur, de dichter en de komiek over de toeschouwer met zijn hoge verwachtingen en zijn geringe benul; ideeën die aan de druksels van H.N. Werkman ten grondslag liggen; een levensbeschrijving van Dürrenmatt in de vorm van een labyrint waarin hij het spoor van zijn denken terugvolgt.

(2) VAN DE KUNST dat zijn wijzelf en dat bent u; en (3) OMSTREKEN beslaat het gebied buiten het toneel en de muren van de zaal.

IN DE PERS
“Iedere minuut voelt als een klein wonder.”
– Theaterkrant

“Een godsgeschenk om naar te luisteren.
– De Groene Amsterdammer

 

Door: Vincent van den Berg, Margijn Bosch en Czeslaw de Wijs

  • 23.03.18

    -  20u30
  • 24.03.18

    -  20u30