programma

24.04

Piet Arfeuille/Theater Malpertuis | Recht zal zijn wat ik zeg!

Piet Arfeuille/Theater Malpertuis | Recht zal zijn wat ik zeg!

20u30

actie+1 | €16 | €12 | €10

Zijn politici stemmenkanonnen als ze het goed kunnen zeggen? En wie honoreert tegenwoordig de politici? Zijn het de journalisten, het volk, de televisieprogramma’s, de kijkcijfers?

Gebaseerd op een werkelijk plaatsgegrepen volksvergadering in het oude Griekenland, waarin de politicus Ktesifon voorstelt zijn collega Demosthenes vanwege diens verdiensten een gouden krans toe te kennen in het theater. Het zou nu zoiets zijn als een bekend politicus honoreren in de stadsschouwburg omdat hij altijd spreekt en handelt in naam van het volk. Aischines, Demosthenes’ felste tegenstander, ziet hierin de gelegenheid zijn rivaal te breken en dient klacht in. Van de rechtszaak die daarop volgt, is het publiek in deze voorstelling getuige.

De 2300 jaar oude tekst wordt aangegrepen om vragen op te roepen over links en rechts, over het hoe en waarom van de democratie, over de verantwoordelijkheid van de politicus maar zeker ook over die van de burger.

Een spitante voorstelling die tot nadenken aanzet.

 

 

van en met Thomas Janssens en Matthias Meersman | tekstbewerking, coaching en eindregie Piet Arfeuille | productie Theater Malpertuis


Nabespreking
Na de voorstelling gaan Bruno Tobback en Maggie De Block in gesprek met het publiek, onder leiding van moderator Anna Luyten.


 

De twee acteurs spelen een uitmuntend pingpongspel met taal, mimiek en gestiek. Net twee volleerde politici. Ze leveren knetterend toneel (met op de juiste momenten een flink shot muziek) in een rauwe, helwit belichte setting.” (Els van Steenberghe – Knack)

Van een tekst van de Oude Grieken een confronterend rechtbank drama maken, Theater Malpertuis toont dat het kan.” (Jan De Smet – De Morgen)

In de reeks producties die momenteel door verschillende gezelschappen met politieke systemen in verband worden gebracht is Recht zal zijn wat ik zeg, de voorstelling die het felst op de kern van de zaak afgaat.” (Roger Arteel – Theatermaggezien)

Luister naar het interview van Piet Arfeuille over politiek en de rol van theater in Bar du Matin op radio 1.

  • 24.04.14

    -  20u30