programma

24, 25.02

MANNAHATTA | UITGESTELD

Renée Goethijn | MANNAHATTA

20u30

CORONA-UPDATE | Het overlegcomité communiceert een verlening van de maatregelen tot 1 maart. Deze voorstelling krijgt een nieuwe speeldatum. Nieuwe datum volgt.

De ultieme les van het Darwinisme is dat de natuur knutselt en improviseert. Er is geen Evolutie: catastrofes en verbroken evenwichten zijn onderdeel van de natuurgeschiedenis; op ontelbare momenten in het verleden had het leven een volledig andere richting kunnen nemen.

Slavoj Žižek

Theatermaker Renée Goethijn transformeert – samen met scenograaf Stefan Jakiela – de scène in een magisch-realistisch en artificieel natuurtafereel. Drie figuren, voor wie de natuurlijke wereld slechts een vage herinnering is, zijn overgeleverd aan elkaar. Maar hoe reageren ze wanneer dat bizarre landschap aan een absurde rebellie begint? Hoe gaan ze om met het gevoel van ontheemding en vervreemding wanneer hun vertrouwde omgeving plots onvoorspelbaar handelt?

MANNAHATTA is een voorstelling die balanceert tussen theater, performance en beeldend werk. Renée Goethijn gaat op zoek naar de verbanden tussen klimaat, technologie en paternalisme. Ze plaatst de spelers in een tegelijk nostalgische, futuristische en utopische wereld, waarbij de grenzen tussen natuur en technologie vervaagd zijn. Op die manier toont MANNAHATTA een landschap dat danst op de ruïnes van de wereld zoals we hem kennen. Een landschap dat de mens uiteindelijk misschien wel helemaal opslokt.

Over de maker

Renée Goethijn (°1987) volgde de makersopleiding aan het Ritcs in Brussel. Ze maakt beeldende, absurde voorstellingen en installaties die zich op een kritische manier verhouden tot onze samenleving. Haar artistieke werk bestaat uit een wisselwerking tussen collectieve praktijken en een individueel parcours. Samen met een aantal andere ex-Ritcsers richtte ze in 2014 K.A.K. op. Bij Monty maakte ze samen met Dries Gijsels de voorstellingen No use for binoculars (2015) en Totally (2017).

  • 24.02.21

    -  20u30
  • 25.02.21

    -  20u30