programma

7, 8.05

Citizen K.

SADETTIN K / Het Nationale Theater

20u30

CORONA-UPDATE | Deze voorstelling werd uitgesteld.

Een lijst van 254 gebeurtenissen waarin hij geconfronteerd werd met identiteit en racisme, daarmee trekt theatermaker en schrijver Sadettin Kırmızıyüz ons zijn leven binnen. Van zijn jeugd in Zutphen tot zijn huidige bestaan in Amsterdam Noord, steeds weer wordt zijn biculturaliteit hem ingepeperd. In Citizen K. neemt hij ons mee langs een chronologische opsomming van die ervaringen.

Sadettin Kırmızıyüz vertrekt vanuit de vraag waarom identiteit anno 2019 zo’n belangrijke rol speelt. Om hier antwoord op te geven, ontleedt hij zijn eigen identiteit. In deze hyperpersoonlijke vertelling maken we een reis door zijn leven en de moderne geschiedenis van Nederland. Ondersteund en begeleid door multi-instrumentalist Kaspar Schellingerhout, maakt Sadettin voelbaar hoe meedogenloos en geniepig identiteitspolitiek en racisme in Nederland werken.

Citizen K. werd in 2019 lovend ontvangen als een van de beste voorstellingen van het seizoen en geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival.

Over de maker

Sadettin Kırmızıyüz (Zutphen, 1982) studeerde in 2007 als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht. Hij was te zien in voorstellingen van o.a. het Nationale Toneel, mightysociety, het Zuidelijk Toneel, Noord Nederlands Toneel, Theater EA en het Onafhankelijke Toneel. Kırmızıyüz is geboren en getogen in Zutphen, maar wordt gefascineerd door het feit dat hij een migrantenkind is. Zijn ervaringen vormen de basis van een theatraal onderzoek naar grote actuele thema’s rond multiculturaliteit in onze samenleving. Bij Monty speelde hij reeds De vader, de zoon en het heilige feest, De Radicalisering van Sadettin K. en Lawrence of Arabia.

In de pers

“Sadettin Kırmızıyüz laat met een overdonderende voorstelling zien dat hij nog lang niet is uitgesproken over afkomst.” – ★★★★★ Volkskrant

“Dit is een van die zeldzame parels die net zo hartverwarmend is als dat het koud om het hart slaat. En echt iets teweegbrengt.” – ★★★★★ Trouw

  • 07.05.21

    -  20u30
  • 08.05.21

    -  20u30