programma

2, 3.03

Salva Sanchis | Now h e r e

Salva Sanchis | Now h e r e

20u30

Danser en choreograaf Salva Sanchis is dit voorjaar opnieuw met eigen werk te gast in Monty. In Objects in mirror are closer than they appear (2008) onderzocht hij hoe perceptie de realiteit vormgeeft. Sanchis’ fascinatie voor wetenschap keert terug in now h e r e. Daarin belicht hij de andere kant van de spiegel en toont hij dat de werkelijkheid er nog vreemder kan uitzien dan ze is. Hiervoor gaat hij op zoek naar de gelijkenissen tussen de kwantummechanica en de hedendaagse dans.

Gaat u even zitten: in de kwantummechanica is er een theorie die zegt dat deeltjes niet bestaan totdat er een waarneming plaatsvindt. De filosofische consequenties van deze theorie zijn duizelingwekkend: een elektron kan tegelijk ergens en nergens zijn, er is niet één universum maar verschillende parallelle universa, etc. De natuurkundige Erwin Schrödinger illustreerde de theorie met zijn beroemde voorbeeld van de kat die door dit effect tegelijk zowel dood als levend is.
Salva Sanchis laat zich door deze inzichten inspireren voor now h e r e, een combinatie van ‘nowhere’ en ‘now here’. Door een ingenieus systeem van transformaties vermenigvuldigt hij dansmateriaal dat hij eerder ontwikkelde voor zichzelf (Kunst/Feest) en voor Georgia Vardarou (For Edward Krasinski van Marc Vanrunxt). Zo bouwt hij een niet-lineaire choreografie op waarin aan- en afwezigheid en veelvormigheid centraal staan.

“…il serait impossible, par exemple, de définir l’être comme une présence – puisque l’absence dévoile aussi l’être, puisque ne pas être la, c’est encore être.”
Jean-Paul Sartre, L’Être et le Néant

“I saw that, of the two natures that contended in the field of my consciousness, even if I could rightly be said to be either, it was only because I was radically both.”
Robert Louis Stevenson, Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde

Salva Sanchis studeerde in 1998 af met de eerste lichting studenten van PARTS. Sindsdien creëert hij zijn eigen werk, dat doorheen Europa gepresenteerd wordt. Hij co-choreografeerde met Anne Teresa De Keersmaeker de stukken Desh (2005) en A Love Supreme (2005). Hij geeft les in dansscholen in België en daarbuiten, en is coördinator van de Research Cyclus op PARTS. De creatie Object in a mirror are closer than they appear (2008) was zijn vijftiende choreografie. Recent creëerde hij samen met Kris Defoort de duo-improvisatie Action! en was hij gastchoreograaf bij For Edward Krasinski van Marc Vanrunxt.

20u30 | dans

met Tarek Halaby, Salva Sanchis, Manon Santkin, Georgia Vardarou, n.n. | muziek Peter Lenaerts | productie Kunst/Werk | www.kunst-werk.be

  • 02.03.11

    -  20u30
  • 03.03.11

    -  20u30