programma

5, 6.10

4.48

DE ROOVERS & KUNST/WERK

20u30

Sara De Bosschere brengt haar lezing van de tekst Psychosis 4.48 van de getormenteerde toneelschrijfster Sarah Kane.

4.48 is enerzijds een ijzersterke toneeltekst maar anderzijds ook een authentieke, precieze en ontroerende poging om processen te beschrijven die zich afspelen in dat grotendeels onzichtbaar gebied tussen bewustzijn en onderbewustzijn, tussen eenzaamheid en dialoog, tussen liefde en agressie, tussen zwemmen of verdrinken.

Het stuk is echter vooral een aangrijpende, en literair erg sterke verkenning van de psychotische ervaring van de wereld. Sara De Bosschere tracht samen met choreograaf Marc Vanrunxt en danser Robson Ledesma die kwaliteit zichtbaar en tastbaar te maken.

Foto’s website: DE ROOVERS & KUNST/WERK

Sarah Kane heeft het over suïcide, maar de tekst is evengoed een reis doorheen verschillende mentale ruimtes, een bundeling reflecties over het bestaan in het licht van eindigheid en verlies. Ik zoek in mijn aanpak dus die dunne lijn en de herkenbaarheid op.

Sara De Bosschere in dS, De 5 Levenslessen.

Debosschere wordt ook geen personage à la Sarah Kane: ze blijft lange tijd zichzelf, de speler die de tekst exploreert. Haar tekstzegging krijgt een tegenvorm in de bewegingen van Ledesma. Hij cirkelt rond de vloer als een schaduw, behoedzaam, vluchtig. Hij kon wel staan voor al wat ­ tot wanhoop van de schrijfster ­onuitgesproken blijft in de tekst.

Pieter T’Jonck

Wreed maar ook mooi, de redding van de waanzin die haar volledig opvreet.

Magali Degrande, Het Nieuwsblad

Over Marc Vanrunxt en Sara De Bosschere

Marc Vanrunxt en Sara De Bosschere leerden elkaar in Monty kennen. Dit resulteerde in 2013 in de korte, heftige samenwerking Lust for life, een liefdesverklaring middels tekst, dans en muziek. Voor 4.48  werken ze opnieuw samen. Zoals steeds in zijn engagementen met andere makers wil Vanrunxt ook dit keer diep binnendringen in dit werk met zijn visie op tijd en duur, ruimtegebruik en présence. Sarah De Bosschere is vaste gast in Monty met haar gezelschap de Roovers, waarmee ze vorig te zien was met VLOEK!

Credits

tekst Sarah Kane
idee & spel Sara De Bosschere
choreografie & artistiek advies Marc Vanrunxt
dans Robson Ledesma
dramaturgie Koen Tachelet
scenografie & lichtontwerp Stef Stessel
lichtontwerp & -techniek Bert Vermeulen
soundtrack Els Mondelaers
kostuum Pynoo
met dank aan Annette Kouwenhoven
productie De Roovers
coproductie Kunst/Werk, PerPodium

foto’s Stef Stessel

  • 05.10.23

    -  20u30
  • 06.10.23

    -  20u30