programma

21, 22.03

Mémé

Sarah Vanhee / CAMPO

20u30

 • Engels
 • Nederlands
 • West-Vlaams
 • voorstelling
 • Duur: 90 min

Boventiteling: Nederlands, Engels

Mémé is een voorstelling van kunstenaar Sarah Vanhee over de relatie tot onze voorouders, tot de (geboorte)grond en het vrouwenlichaam. Op de scène krijgt Vanhee het gezelschap van poppen, geesten en een kind. De geesten zijn die van haar beide West-Vlaamse grootmoeders, die hun leven wijdden aan ‘arbeid’ in de beide betekenissen van het woord – zowel het baren en opvoeden van kinderen als werken in het huis en ‘op het land’.

Hoe verhoudt de wereld van vandaag zich tot deze vergeten vrouwen uit het verleden, en tot de grond die zij bewerkten? En hoe zien we hen weerspiegeld in de vergeten vrouwen van vandaag, wiens arbeid nog steeds wordt uitgebuit?

Mémé is een ode aan die ‘onzichtbare’ vrouwen, aan Moeder Aarde en het leven zelf. Het is Vanhee’s rituele poging om haar grootmoeders weer tot leven te wekken, om de banden opnieuw te herstellen en dan – deze keer anders – afscheid te nemen, onbegrensd door de tijd.

“Mémé legt contact met voorouders over de decennia en generaties heen. In deze ode aan hun kracht en hun bestaan geeft Vanhee de grootmoeders de aandacht en de liefde die ze tijdens hun leven moesten ontberen."

NRC - Ron Rijghard - ****

Mémé is persoonlijk, teder en grappig en heeft een haast cathartisch einde.

Etcetera

Sarah Vanhee’s voorstellingen zijn te zien op podia in binnen- en buitenland. Ze beweegt zich tussen theater, beeldende kunst, film en literatuur en werkt zowel in het institutionele kunstveld, de publieke ruimte of locaties als gevangenissen, privé-woonkamers, vergaderzalen enz.

 • 21.03.24

  -  20u30
 • 22.03.24

  -  20u30

concept, tekst & performance Sarah Vanhee objecten & scenografie Toztli Abril de Dios sound Ibelisse Guardia Ferragutti outside eye Christine De Smedt lichtontwerp Babette Poncelet techniek Geeraard Respeel & Babette Poncelet performance op scherm Leander Polzer Vanhee met de waardevolle input van de familie Vanhee-Deseure opgedragen aan Margaretha Ghyselen & Denise Desaever productie CAMPO coproductie Kunstenfestivaldesarts (Brussel), Kaaitheater (Brussel), Wiener Festwochen (Wenen), BUDA (Kortrijk), HAU Hebbel am Ufer (Berlijn), De Grote Post (Oostende), Théâtre de la Bastille (Parijs), Festival d’Automne à Paris & Perpodium met de steun van de taxshelter van de Belgische Federale Overheid via uFund residenties KWP Kunstenwerkplaats (Brussel), Kaaitheater (Brussel) & BUDA (Kortrijk) foto's website Bea Borgers