programma

19.09

Maxine Palit-de Jongh, Mirte Desmeth & Koen Caris

SCHRIJVERSGEVANG OP SCÈNE #14

20u00

Lieten zich eerder opsluiten: Laura Van Dolron, Jeroen Perceval, Joost II Sickenga, Nico Boon, Jibbe Willems, Barbara Claes, Stefanie Claes, Angelo Thijssen, Uamungo Cornelis, Bo Tarenskeen, Michiel Lieuwma, Myriam Boolsen, Tom Struyf, Freek Vielen, Rebekka De Wit, Roy Aernouts, Enver Husicic, Gökhan Girginol, Nele Vereecken, Rachid Novaire, Yonina Spijker, Frank Siera, Amina Belorf, Aurelie Di Marino, Mirke Kist, Carmien Michels, Esther Duysker, Gaea Schoeters, Moya De Feyter, Michiel Cox, Jaouad Alloul, Matthias Hellemans, Xandry van den Besselaar, Lisanne van Aert, Lotte Lola Vermeer, Roel Pronk,  Annelore Smits, Paul Govaerts en Koen Verheijden.

Monty stelt drie theaterauteurs een bijzondere uitdaging voor: ze blijven een week lang binnen de muren van het theater. Op maandag worden ze opgesloten. Om zich vrij te kopen storten ze zich vijf dagen exclusief op het schrijven van een gloednieuwe theatertekst.

Op vrijdag wordt de borgsom betaald en overhandigen ze het resultaat van een week schrijven aan drie theatergezelschappen. Een loting beslist wie welke tekst krijgt. Vanaf dan zijn hun teksten volledig in de handen van de acteurs. Een ruwe montage tonen zij zondagavond aan het publiek.

Theatermaker Manja Topper, uitgever Harold Polis en acteur/schrijver Rashif El Kaoui selecteerden uit 34 inzendingen drie namen: Maxine Palit-de Jongh, Mirte Desmeth en Koen Caris. Tijdens het gevang ontfermen de juryleden zich elk over een schrijver. Met een gesprek, raad of extra koffie.

Zullen de teksten op scène brengen:

  • Desnor
  • Sascha Bornkamp, Marie Pien, Lisah Adeaga en Juicy Dune IJsselmuiden
  • Veroline Vanderbeek, Rino Sokol, Johannes Wirix –Speetjens en Lisa Nienhuis

Monty lanceerde dit experiment in 2008. Intussen groeide het Schrijversgevang uit tot een vaste traditie om aan het begin van het culturele seizoen een impuls aan de Nederlandstalige theaterliteratuur te geven.

Over de schrijvers

Maxine Palit-de Jongh (1993) schrijft toneel, poëzie en scenario. Haar werk is gepubliceerd bij deBuren, in Deus Ex Machina, Theaterkrant Magazine, en bij Movement Exposed The Critical Space. Ze heeft dit jaar deelgenomen aan de Parijsresidentie van deBuren en volgt het talenttraject Slow Writing Lab van Het Nederlands Letterenfonds. In 2020 studeerde Maxine af aan de opleiding Writing for Performance (HKU) met een mozaïekvertelling over onbespreekbaar verdriet dat de gedaante aanneemt van een bloem.

Koen Caris (1988) schrijft theaterteksten, proza en hoorspelen. Hij deed en doet dit onder andere voor BNNVARA, de VPRO, Hummelinck Stuurman en Theater Bellevue. Zijn werk werd genomineerd voor de Prix Europa en de Zilveren Reissmicrofoon, en in 2017 ontving hij het TheaterTekstTalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In juli 2021 verscheen zijn debuutroman Stenen eten bij uitgeverij Atlas Contact. Koen schrijft lichtvoetige tragedies over mensen die elkaar proberen te vinden op plekken waar ooit iets was, zintuiglijke verhalen die heen en weer schieten tussen beklemming en nostalgie.

Mirte Desmeth (1997) rondde in 2020 de regie opleiding van de Toneelacademie van Maastricht af. In haar werk gaat ze op zoek naar manieren van theater en literatuur buiten de huidige conventies om. Hiermee wil ze het publiek laten stilstaan in en bij hun eigen omgeving. Afgelopen zomer stond haar tekstinstallatie Zijt gij er nog? op Theater Aan Zee en MoMeNT. In september 2021 start ze een deeltijdse opleiding tot dramatherapeut.

Over het Schrijversgevang

Drie schrijvers. Opgesloten. Elk een bed en een tafel. De borgsom? Een gloednieuwe theatertekst.

Voerden de teksten op: de.Ploeg, Masters Acteren Conservatorium Antwerpen, ex-Montignards, K.A.K., De Theatertroep, ilBrigata, de Roovers, Echt Antwaarps Teater, LAZARUS, Wunderbaum, Toneelhuis, STAN, ’t Barre Land, FC Bergman, Warme Winkel, BOOKERS & HOOKERS, Theater Antigone, De Nieuwe Tijd, EISBÄR*, Laika, Zuidpool, het KIP, Compagnie Barbarie, De Bühnehasen, …

  • 19.09.21

    -  20u00