programma

18.05

A seat at the table

LIKEMINDS & Saman Amini | Belg. première

20u30

Theatermaker Saman Amini geeft pijnlijke, actuele voorbeelden van alledaags racisme. Soms op humoristische toon, soms hard.

Saman Amini creëerde samen met drie andere acteurs A seat at the table, over de stoel aan tafel die voor mensen van een andere afkomst of huidskleur nog te vaak ontbreekt.

Ervaringen soms zo absurd dat het lachwekkend is. Het sluipende en vaak onbewuste racisme, goedbedoeld of niet, zorgt ervoor dat er continu onderscheid wordt gemaakt op basis van uiterlijk en dat er keer op keer op keer wordt benadrukt dat je anders bent. Dat leidt ertoe dat iemand die hier geboren is zich nooit (volledig) kan wortelen.

A seat at the table is een pijnlijk, actueel, confronterend en ontroerend verhaal, gebaseerd op hun eigen ervaringen met alledaags racisme en uitsluiting.

Publiekslieveling
A seat at the table was een succesvoorstelling op het Nederlandse theaterfestival Oerol 2017. Deze versie maakte Amini met Nima Mohaghegh en de acteurs Werner Kolf, Yannick Jozefzoon, Ward Kerremans en Arie de Mol.

Pers en publiek waren onder de indruk. Voor Amini en zijn collega’s was al snel duidelijk dat deze voorstelling de theaters in moet om zo een groter publiek te bereiken en meer impact te kunnen maken. Voorjaar 2019 is het dan zo ver, A Seat at the Table is opgefrist: met actuele nieuwe voorbeelden, 2 nieuwe acteurs en op maat gemaakt voor de theaterzaal.

Over Amini
Saman Amini vluchtte vanuit Iran samen met zijn moeder en zusje op 11 jarige leeftijd naar Nederland. Hij studeerde af aan de Toneelacademie in Maastricht. NRC tipte hem als een van de rijzende sterren van 2017.

In de pers
A seat at the table is de voorstelling die je moet zien op Oerol. En anders een andere keer, ergens anders op een festival of in een theater.” NRC

“A Seat at the table van Saman Amini laat zien hoe dat gaat, de self-fulfilling prophecy die ten grondslag ligt aan allerlei vormen van racisme in onze samenleving.” De Volkskrant

” A seat at the table neemt het publiek moeiteloos mee in een complex onderwerp maar verraadt de ernst van het thema nooit.” De Groene Amsterdammer

“De acteurs spelen uitstekend en met veel humor.” Theaterkrant

  • 18.05.19

    -  20u30