programma

30.09

Out of the Blue

SILKE HUYSMANS & HANNES DEREERE / CAMPO

20u30

Over de Makers

Silke Huysmans studeerde drama aan KASK School of Arts Gent en Hannes Dereere theaterwetenschappen aan de Universiteit Gent. Met hun voorstellingen onderzoeken de twee Brusselse makers het gebruik van journalistieke en documentaire elementen binnen het theater. Aan de basis van hun werk ligt steeds een uitvoerig veldonderzoek waarmee ze hun projecten vormgeven. Hun voorstelling touren in binnen en buitenland.

Sinds 2016 voeren theatermaker Silke Huysmans en Hannes Dereere uitvoerig veldonderzoek naar de lokale en globale impact van mijnbouw op sociaal en ecologisch vlak. Samen met Mining Stories (2016) vormen Pleasant Island (2019) & Out of the Blue (2022) een theatrale trilogie die vorm geeft aan dit onderzoek.

Foto’s website: © Silke Huysmans & Hannes Dereere / CAMPO

Hun aanpak is zowel documentair als spectaculair, door een gebeitelde, ambitieuze, strenge en zeer nederige dramaturgie.

La Libre, Marie Baudet, 20-05-22

‘We weten meer over de oppervlakte van de maan dan over de bodem van de oceaan.’ Wanneer al het leven op de planeet min of meer bestudeerd lijkt, is slechts tien procent van de oceaanbodem in kaart gebracht. Niet alleen onderzoekers, maar ook voor mijnbouwbedrijven een te ontdekken gebied, zeker nu grondstoffen op land uitgeput raken.

In de lente van 2021 komen drie schepen samen in een afgelegen deel van de Stille Oceaan. Het Belgische baggerbedrijf DEME-GSR schraapt er vier kilometer onder de zeespiegel de zeebodem af op zoek naar zeldzame metalen. Op een ander schip houdt een internationaal team van marinebiologen en -geologen de operatie nauwgezet in het oog. Op de beruchte Rainbow Warrior protesteren Greenpeace- activisten tegen deze mogelijke toekomstige industrie.

Vanuit hun appartement in Brussel maken Silke en Hannes via satelliet verbinding met de drie schepen die elk een pijler uit het publieke debat representeren: industrie, wetenschap en activisme. Via interviews en gesprekken schetsen ze een intiem portret van een opkomende industrie. De voorstelling is een poging om een potentieel scharniermoment in de geschiedenis van de aarde vast te leggen. Hoeveel dieper kunnen mijnbouwbedrijven nog graven en waar graven we ons met de mensheid nu eigenlijk naartoe?

Credits
van & met Silke Huysmans & Hannes Dereere
dramaturgie Dries Douibi
geluidsmix Lieven Dousselaere
outside eye Pol Heyvaert
techniek Korneel Coessens, Piet Depoortere, Koen Goossens & Babette Poncelet
productie CAMPO
coproductie Bunker (Ljubljana), De Brakke Grond (Amsterdam), Noorderzon – Festival of Performing Arts
and Society (Groningen), Zürcher Theater Spektakel (Zürich), Beursschouwburg &
Kunstenfestivaldesarts (Brussel), PACT Zollverein (Essen), Théâtre de la Ville & Festival d’Automne à
Paris (Parijs).
residenties Kunstenwerkplaats, Pilar, Bara142 (Toestand), De Grote Post, 30CC, GC De Markten & GC Felix Sohie
speciale dank aan John Childs, Henko De Stigter, Patricia Esquete, Iason-Zois Gazis, Jolien Goossens, Matthias Haeckel, An Lambrechts, Ted Nordhaus, Maureen Penjueli, Surabhi Ranganathan, Duygu Sevilgen, Joey Tau, Saskia Van Aalst, Kris Van Nijen, Vincent Van Quickenborne & Annemiek Vink
met dank aan alle gesprekspartners & de mensen die hielpen bij de transcripties

  • 30.09.22

    -  20u30