programma

29.09

Pleasant Island

SILKE HUYSMANS & HANNES DEREERE / CAMPO

20u30

Over de Makers

Silke Huysmans studeerde drama aan KASK School of Arts Gent en Hannes Dereere theaterwetenschappen aan de Universiteit Gent. Met hun voorstellingen onderzoeken de twee Brusselse makers het gebruik van journalistieke en documentaire elementen binnen het theater. Aan de basis van hun werk ligt steeds een uitvoerig veldonderzoek waarmee ze hun projecten vormgeven. Hun voorstelling touren in binnen en buitenland.

Sinds 2016 voeren theatermaker Silke Huysmans en Hannes Dereere uitvoerig veldonderzoek naar de lokale en globale impact van mijnbouw op sociaal en ecologisch vlak. Samen met Mining Stories (2016) vormen Pleasant Island (2019) & Out of the Blue (2022) een theatrale trilogie die vorm geeft aan dit onderzoek.

 

Foto’s website: © Silke Huysmans & Hannes Dereere / CAMPO

Interessant documentaire theater, over een deel van de wereld dat bijna vergeten leek.

De Volkskrant, Karin Veraart, 13-05-19

Eén van de kleinste landen ter wereld, Nauru, werd door Europese ontdekkingsreizigers ‘Pleasant Island genoemd’. Nu is dit eiland in de Stille Oceaan slachtoffer van kolonisatie, kapitalisme, migratie en ecologische uitputting. Na de intensieve ontginning van natuurlijke grondstoffen, blijft economische en ecologische armoede achter. In ruil voor een grote som geld van de Australische regering worden er Australische vluchtelingenkampen opgezet. Ondertussen dreigt het eiland door de oceaan te worden opgeslokt als gevolg van de stijgende zeespiegel.

Om te voorkomen dat negatief nieuws de buitenwereld bereikt, weert de overheid journalisten en onderzoekers van het eiland. Theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere kregen in 2018 uitzonderlijk de toestemming om het land enkele weken te bezoeken. Met geluidsopnames en beelden leggen ze deze post-apocalyptische setting en de historische, ecologische en humanitaire uitputting van het eiland en bij uitbreiding van onze hele planeet voor het publiek vast. Hoe gaan we om met de limieten van een wereld die vastberaden blijft zoeken naar eindeloze groei? Welk idee van de toekomst blijft over op Nauru en in de rest van de wereld?

Credits
Van: Silke Huysmans & Hannes Dereere
Dramaturgie: Dries Douibi
Sound mixing: Lieven Dousselaere
Techniek: Anne Meeussen & Piet Depoortere
Productie: kunstencentrum CAMPO, Gent
Coproductie: Kunstenfestivaldesarts, SPRING Festival Utrecht, Beursschouwburg,
Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Veem House For Performance, Theaterfestival
SPIELART München & De Brakke Grond
Residenties: Beursschouwburg, De Grote Post, KAAP, Kunstencentrum Buda,
Kunstenwerkplaats Pianofabriek, LOD, STUK & Veem House for Performance
Met de steun van: de Vlaamse Gemeenschapscommissie & KAAP
Met dank aan: alle gesprekspartners in Nauru
CAMPO wordt ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap en de stad Gent.

  • 29.09.22

    -  20u30