programma

29, 30.04

Marcos Simoes + Pieter Ampe & Guilherme Garrido

Marcos Simoes + Pieter Ampe & Guilherme Garrido

20u30

De Portugese kunstenaar Marcos Simoes legde zich tijdens zijn opleiding aan A.PASS (Advanced Performance and Scenography Training, Antwerpen) een jaar lang toe op het ontleden van ‘het lachende lichaam’. Daaruit vloeide een publicatie voort en een reeks performances, waaronder laughingame dat in Monty te zien was tijdens Amperdans4.
Zijn nieuwste voorstelling (laughing)Insults  focust op de relatie tussen lach en belediging, en op de lach als een doeltreffende manier om over ernstige en pijnlijke kwesties te communiceren.

In (laughing)Insults geven vijf performers gestalte aan beledigingen. Ze gebruiken allerhande vormen van lachen en spelen om zich van de onderlinge spanning te bevrijden en een taal te zoeken waarin ze elkaar beter kunnen begrijpen.
Ook in deze voorstelling vertrekt Marcos Simoes van de fysieke aspecten van lachen. Simoes beschouwt beledigingen als overgangsmomenten tussen twee meer geordende toestanden. Hij vergelijkt hun rol met die van initiatierites of carnavalsoptochten. Daaraan zijn onlosmakelijk momenten van bevrijdend lachen gekoppeld, fases waarin het lichaam grote veranderingen ondergaat.

Concept Marcos Simoes | performers Sara Manente (performer), Varinia Canto Vila (performer), Michiel Reynard (performer) | muziek Christophe Albertijn | kostuums Patricia Fernández | video en fotografie Marcelo Mardones

Een nieuw duet van Pieter Ampe en Guilherme Garrido, na hun zeer gesmaakte en nog steeds tourende Still Difficult Duet uit 2007. In die voorstelling waren ze de beste vrienden, maar ook de grootste rivalen. Still Standing You zal sterk worden beïnvloed door hun persoonlijke levens en hun dichte vriendschap.De twee zijn het nog steeds fundamenteel oneens maar willen deze keer proberen hun sterke ego’s te bundelen tot iets groots.

Gentenaar Pieter Ampe studeerde aan de Salzburg Experimental Academy of Dance, en aan de Arnhemse Dansacademie. Tijdens zijn opleiding aan P.A.R.T.S., die hij in 2008 afrondde, maakte hij de solo On Stage (2006) en Still Difficult Duet (2007). Samen met Simon Mayer he presenteerde hij het duet O feather of lead (2008). Al deze voorstellingen waren in 2008 in Monty te zien. In 2009 danste Ampe in de veelgeprezen Rosas-voorstelling The Song van Anne Teresa De Keersmaeker.

De opleidingen en het werk van de Portugees Guilherme Garrido zijn gelieerd met dans, choreografie en beeldende kunst. Samen met António Pedro Lopes and Jean Marc-Adolphe was hij curator van het project Skite/Sweet and Tender Collaborations Porto 2008. Als danser werkte hij met Maria Clara Villa-Lobos in Super!, met Ibrahim Quraishi in My Private Himalaya and met Tommy Noonan / PVC company Stadttheater Freiburg in Tout Court. Momenteel is Garrido in Porto curator van Show Rooms, in het kader van dansfestival A Fabrica, en leidt hij er het onderzoekscentrum 555.

van en met Pieter Ampe & Gui Garrido | productie CAMPO | coproductie STUK & Buda |artistieke residentie Espaço Alkantara, Lissabon

 

  • 29.04.10

    -  20u30
  • 30.04.10

    -  20u30