programma

15.12

STAN | JDX a public enemy | benefiet voor Discordia

STAN | JDX a public enemy | benefiet voor Discordia

20u30

BENEFIETVOORSTELLING TEN VOORDELE VAN DISCORDIA

Op 15 december speelt tg STAN opnieuw JDX – a public enemy, een succesvoorstelling die de vier STAN-spelers creëerden in 1993. In 2007 behoorde dit stuk volgens Knack tot de tien belangrijkste Vlaamse producties van na 1950.

Speciaal voor het ’30-jaar discordia in Monty’ speelt STAN de voorstelling opnieuw ten voordele van Maatschappij Discordia. Want Discordia heeft, ondanks de forse kunstbezuinigingen die hen hard troffen, veel mooie voorstellingen kunnen maken. Maar om dit de komende jaren te kunnen blijven doen, hebben ze financiële hulp nodig. Daarom gaan deze avond de entree- inkomsten integraal naar Discordia!

JDX – a public enemy vertelt het verhaal van een enkeling die tegenover een maatschappelijke en politieke meerderheid staat. Een dokter ontdekt dat het water in het nieuwe kuuroord ernstig vervuild is. Zijn broer, de burgemeester van de stad, weigert op te treden wegens de zware financiële gevolgen die dat zou hebben. Uiteindelijk wordt de dokter als een vijand van het volk gebrandmerkt, want de inwoners denken dat hun welvaart bedreigd wordt.

In agitpropstijl stelt deze eigenzinnige bewerking van Henrik Ibsens Een vijand van het volk het totaal gebrek aan oprechtheid in een democratie aan de kaak, het gesjoemel, de leugens en intimidatie, het bedriegen van de bevolking en de onverdraagzaamheid.

Radiospot

Radio 1 sprak met de vier spelers van tg STAN over JDX – a public enemy en de herneming in 2014 voor hun 25-jarig bestaan. Beluister de reportage.

tekst  Henrik Ibsen | van en met  Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Frank Vercruyssen en Annette Kouwenhoven | productie en techniek tg STAN

 

 

  • 15.12.16

    -  20u30