programma

15, 16.11

1991

’t Barre Land | Belgische première

20u30

Een voorstelling, tussen fictie, autobiografie en politieke satire, gebaseerd op de verhalen van de Kroatisch-Nederlandse schrijfster Dubravka Ugrešić.

In 1991, het palindroom-jaartal dat niet verandert wanneer je het van achteren naar voren leest, met de 1 als symbool van het begin en de 9 voor het eind, brak de oorlog uit in Joegoslavië. Schijfster Dubravka Ugrešić moest haar land ontvluchten omdat ze weigerde mee te gaan in de nationalistische revolte. Omdat ze kritisch schreef over de nieuwe gewelddadige ideologie en de etnische zuivering die ook op het gebied van de taal en de kunst werd toegepast. Haar boeken werden uit de bibliotheken en de boekhandels verwijderd en zijzelf werd verketterd als vijand van het volk en belandde als balling in Amsterdam.

1991 is gebaseerd op de verhalen en essays van deze vrouw en zweeft tussen fictie, autobiografie en politieke satire. Het is een spel met taal en herinnering waarin Ugrešić pleidooi voor de onafhankelijkheid en de vrijheid van de kunst en de literatuur, en haar scherpe blik op dreigend nationalisme de toon voeren.

20’sessie: gratis op 15/11 om 19u50

Het uiteenvallen van Joegoslavië

Spijker uw kennis bij in 20 minuten.

Van burenruzie tot burgeroorlog. Het ontstaan en de totale versplintering van Joegoslavië is recente geschiedenis. Hoe ging het gebied van federalisme naar ultra-nationalisme?

Raymond Detrez, professor Slavische talen

De pers over 1991

1991 is een indringende en tegelijk humorvolle voorstelling. – ★★★★ de Volkskrant

Dit is theater dat wars is van alle gebaande paden, zoals de de lichtvoetige en tegelijk scherpzinnige denkoefeningen van Ugresic dat ook zijn.Keuze van de criticus in Theaterkrant

Mijn teksten betekenen niet meer dan een voetnoot bij de grote gebeurtenissen in Europa aan het eind van de twintigste eeuw. Deze voetnoot zal een wat meer navrante betekenis krijgen wanneer deze twintigste eeuw samen met Europa sterft, en wel in Sarajevo, de stad waar ze ook begon.

Dubravka Ugrešić

Over ’t Barre Land

In de jaren sinds zijn oprichting in 1990 heeft ’t Barre Land talloze bijzondere voorstellingen gemaakt, veelal op basis van weerbarstige, soms vergeten toneelklassiekers uit een meer of minder ver verleden. De werkwijze is collectief: de leden van ’t Barre Land tekenen voor spel, regie, decor en meestal ook voor de vertaling. De Belgische première van hun stukken is vaak weggelegd voor Monty.

  • 15.11.19

    -  20u30
  • 16.11.19

    -  20u30