programma

29, 30.04

t Barre Land | Repertoire

t Barre Land | Repertoire

20u30

November 2009, precies 91 jaar nadat de geallieerden en Duitsland in een treinwagon bij Compiègne de wapenstilstand tekenden, komt ‘t Barre Land in de Monty met de grootse Eerste Wereldoorlog-satire van de Weense schrijver Karl Kraus: De laatste dagen der mensheid. Dit stuk is het omvangrijkste toneelstuk dat ooit is geschreven: de meeste rollen, de meeste dialecten en de meeste scènewisselingen. Het behandelt in vijf bedrijven de vijf oorlogsjaren en speelt zich af op de straten van Wenen en Berlijn, in de loopgraven en veldhospitalen, theaters en onderzeeers. Kraus monteert de verbijsterende wereld om hem heen door gesprekken, reclamefolders, speeches en kranten te citeren. Na een enthousiaste ontvangst in Nederland begint ‘t Barre Land in de herfst van 2009 aan een veldtocht door Vlaanderen met een première in de Monty.

Maar eerst komt ‘t Barre Land komende lente nog met haar nieuwste werk naar de Monty. Dit werk is nog zo nieuw dat het nog niet bestaat. Op tafel liggen momenteel de tekst Rosencrantz and Guildenstern are dead van Tom Stoppard, een montage-idee met als titel De narren van Shakespeare zijn kwaad en een korte vertelling van Stefan Themerson Wooff Wooff or who killed Richard Wagner? Rosencrantz and Guildenstern are dead is een volmaakt coulisse-stuk. Tijdens de beroemde uitvoering van Hamle’t door ‘t Barre Land staan bijfiguren Rosencrantz en Guildenstern in de coulissen, wachtend op hun wacht. Uit verveling spelen ze kop of munt. En passant voeren ze een briljante discussie over de stand van de wetenschap, de rol van toeval in een gedetermineerde wereld en de onmogelijkheid om in hoofd- of bijrollen te denken als het om werkelijke levens gaat.

De narren van Shakespeare zijn kwaad is een woordenloos stuk op basis van alle narrenteksten uit het oeuvre van William Shakespeare, gemaakt door Vincent van den Berg en Ingejan Ligthart Schenk. Een voorstelling die voor zichzelf spreekt. Wooff Wooff or who killed Richard Wagner? is een licht filosofische vertelling die de absurditeit van een dogmatische Logica aantoont. Deze vertelling van de Poolse schrijver Stefan Themerson, waarin politiemannen de karaktermoordenaar van Friedrich Nietsche zoeken, maar het afleggen tegen pratende honden, wordt gebracht door Ingejan Ligthart Schenk, met levende muziek van Roald van Oosten (van de Nederlandse bands Caesar en Ghost Trucker) en de papieren creaturen van de Armeense beeldend kunstenaar Karen Sargsyan (winnaar Thieme Award 2007) als tegenspelers.

 

 

  • 29.04.09

    -  20u30
  • 30.04.09

    -  20u30