programma

18.02

tg STAN | Lucia smelt

tg STAN | Lucia smelt

21u00

Bij hun eerste ontmoeting kenden ze elkaar heel goed. Eigenlijk herkenden ze elkaar. Later werden ze vreemden voor elkaar. Nu moesten ze ophouden met elkaar te kennen en elk hun eigen weg gaan. Lucia smelt (2001) was de allereerste theatertekst van Oscar van den Boogaard, geschreven in opdracht van tg STAN voor Sara De Roo en Steven Van Watermeulen.

Een jonge vrouw maakt zich thuis klaar voor de komst van haar geliefde, of beter gezegd ex-geliefde, hij heeft haar een jaar geleden verlaten, eigenlijk gelooft ze niet in het woord ex-geliefde, iemand is een geliefde of niet, het is niet omdat je zegt dat het voorbij is dat het daarom voorbij is, nee, zij is niet iemand van besluiten zoals hij dat ogenschijnlijk is, zij is haar gevoelens nooit de baas, maar vanavond heeft ze zich voorgenomen zich tegenover hem kranig te houden en te doen alsof het goed met haar gaat, ze is opgewonden, onzeker, blij, verdrietig, ze weet niet wat ze moet aantrekken en welke muziek ze moet opzetten, het is alsof bij ieder kledingstuk en ieder liedje een andere vrouw hoort, een ander verloop van de avond, misschien wel een ander verloop van de rest van haar leven.

Lucia smelt is een benauwende, tedere en drukkende worstelpartij van bijna anderhalf uur op de vierkante meter. Oscar van den Boogaard heeft de ontmoeting tussen twee mensen die uit elkaar zijn, maar toch verbonden blijven, schrijnend herkenbaar en heerlijk gevat opgetekend. Door te balanceren tussen fictie en realiteit wordt Lucia smelt geen banale twist tussen ex-geliefden. Sara De Roo en Steven Van Watermeulen spelen het spel van aantrekken en afstoten, van twijfels en zekerheden. Soms ingehouden, soms lucide.

Zaterdag 18 februari staat Lucia smelt in double bill met Decemberhonger. U krijgt om 18u Decemberhonger uit 2011 en daarna om 21u Lucia smelt uit 2001.
Zo kan de toeschouwer eerst met een open blik naar het heden kijken en in het tweede deel zijn bevindingen toetsen aan het verleden. Dat lijkt ons een grotere uitnodiging aan de verbeelding van u, het publiek. – dixit de spelers.
Tussendoor voorzien we soep!

tekst Oscar van den Boogaard | van en met Sara De Roo & Steven Van Watermeulen | vormgeving B-architecten | licht Hans Meijer |met dank aan Manon De Boer, Kees Vuyk & Lucia Rymenans | productie tg STAN
www.stan.be

| CITAATSKEUZE TG STAN |

Bij hun eerste ontmoeting,
bijna tien jaar geleden,
kenden ze elkaar heel goed,
eigenlijk herkenden ze elkaar,
daarna moesten ze leren elkaar minder goed te kennen,
in de loop der jaren werden ze vreemden voor elkaar,
nu moesten ze ophouden met elkaar te kennen, ontkennen, vergeten,
elk hun eigen weg gaan.

  • 18.02.12

    -  21u00