programma

27.03

The Golden Glows | A Prison Songbook | Album Release Concert

The Golden Glows | A Prison Songbook | Album Release Concert

20u30

| zittend concert – gratis – reserveren hoeft niet, op tijd komen is aangewezen – vol = vol |

Juni 1933, Texas
John A. Lomax en zijn zoon Alan gaan in de Mississippi-delta op zoek naar de grondbeginselen van de blues. Ze vinden er de oorsprong van dit Afro-Amerikaans genre: ex-gedetineerden, spoorwegarbeiders en dokwerkers zingen authentieke worksongs op het ritme van het harde labeur. In de gevangenissen van de Zuidelijke staten vinden ze chain gangs die van zonsopgang tot zonsondergang een heel repertoire aan prison work songs zingen.

Oktober 2009, Brussel
In het kader van het eerbetoon aan etno-musicoloog Alan Lomax dat de AB in het najaar van 2009 organiseert, hebben The Golden Glows – een Antwerps trio met een voorliefde voor oude, wat ‘vergeten’ muziek – het bijzondere privilege om aan de slag te gaan met deze unieke muzikale erfenis.
The Golden Glows brengen, samen met een drummer en een zeskoppig mannenkoor, een selectie van Prison Songs. Het is de eerste keer dat dit kostbare erfgoed live wordt opgevoerd. Het concert was een hoogtepunt van de Lomax tribute reeks en werd nadien uitgeroepen tot 3e beste AB concert van 2009.

Maart 2012, Antwerpen
Na een clubtournee in het voorjaar en een theatertournee in het najaar van 2011, wordt A Prison Songbook als studio-album uitgegeven. Het derde album van The Golden Glows is een selectie van gevangenisliederen, in de jaren ’30 en ’40 geregistreerd door Alan Lomax, gearrangeerd voor een hedendaags publiek.
Daar waar de Glows doorgaans opteren voor zachte, intieme vocale pracht en een consequent doorgevoerd minimalisme, gaan ze bij deze gelegenheid voluit, gesteund door een extra gitarist en een fenomenale drummer. Een unieke performance die teert op rauwe energie en vocale power.

Bezetting: Katleen Scheir (sopraan) – Nel Ponsaers (alt) – Bram Van Moorhem (tenor & gitaar) – Geert Hellings (elektrische gitaar) – Frederik Meuleyzer (drums)

www.goldenglows.com

  • 27.03.12

    -  20u30