programma

18, 18.06

Bring Back The Happening

theatercollectief Nineties

Nood aan een happening. Nineties maakt met Bring Back The Happening noch een voorstelling, noch een show. Samen met het publiek bouwen we een collectief ritueel. We hebben genoeg stil gezeten, BRING BACK THE HAPPENING! Together. Dat lijf moet mee.

Vanuit de al twee jaar durende pandemie kijkt de hele wereld met geknepen ogen de toekomst in. We turen tussen onze oogharen naar betere tijden, maar echt goed weten hoe we om moeten gaan met die nog troebele toekomst kunnen we niet. Wat is er nodig om deze huidige tussenfase achter ons te laten? Moet er niet eerst nog iets gebeuren? Iets om de verwarring en verdriet mee te markeren?

In de locatievoorstelling Bring Back the Happening doen we een voorstel om veranderingen zichtbaar te maken en gezamenlijk in beweging te komen. We verdiepen ons in allerlei rituelen, van katholieke processies tot het wegdansen van je zorgen in een club. Nineties zet in op het gezamenlijke ritueel om houvast te vinden in deze turbulente tijd.

THEATERCOLLECTIEF NINETIES
De eerste eigen productie van acteur en performer Marius Mensink bij Nineties Productions had eigenlijk een roep om ontregeling moeten worden: Bring Back the Happening! Maar sinds maart 2020 raakt de wereld dusdanig opgeschud dat deze tijd de maker om iets anders vraagt. In plaats van een pleidooi voor turbulente ontregeling, wordt Bring Back the Happening een rituele oefening voor houvast.

Nineties is een theatercollectief dat scherpzinnig eigentijds werk creëert, spelend met elementen van beeldende kunst, digitale media, literatuur, muziek en performance. Altijd op zoek naar nieuwe theatervormen die reflecteren op onze huidige tijdgeest, maakt Nineties voorstellingen zowel in de zaal als op locatie, offline en online, voor volle tribunes en intieme groepen, omgeven door koud beton of rood fluweel en meanderend tussen highbrow- en popcultuur.

Een ode aan het samenkomen, en de kracht van de overgave aan het ludieke.

Theaterkrant

Bring Back the Happening is een lichtvoetige gebeurtenis, waarbij de sympathieke makers voor een hoge gunfactor zorgen. De weirde ontknoping is onverwacht bevrijdend.

NRC Handelsblad

Credits
Concept: Nineties en Marius Mensink. Spel: Yannick Noomen & Milou van Duijnhoven. Compositie: Aniek de Rooij. Regie: Anne Maike Mertens. Scenografie: Julian Maiwald. Dramaturgie: Hannah van Wieringen. Kostuum: Esmee Thomassen. Inflatable: Elsemarijn Bruys. Creatief producent: Vevi van der Vliet. Productie: Suzan Slinger. Techniek: Wout Jansen / Marcel Janssen. Grafisch Ontwerp: Tom de Jager. Publiciteit: Esra Merkel Marketing: Letice Braun / Carly Renwarin. Deze voorstelling wordt gemaakt in residentie bij Theater de Nieuwe Vorst te Tilburg. Met dank aan Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds Voor De Kunsten.

  • 18.06.22

    -  19u00
  • 18.06.22

    -  21u00