programma

30.03

Keizer zonder kleren

THEATERTROEP ISM DE SPELERSFEDERATIE

20u30

Keizer zonder Kleren is een volwassen versie van het sprookje over de kledingloze keizer en in de geest van Molière die in 2023 350 jaar dood is. Verwacht extravagante jurken, pruiken, valpartijen, hypocrisie, leugens om bestwil en een scherp komisch en satirisch kostuumdrama dat lak heeft aan historische feiten.

We bevinden ons in een tijd van omwentelingen, van scherpe tegenstellingen en een verzet van een oude orde tegen nieuwe inzichten en een nieuwe generatie. De Spelersfederatie ism De Theatertroep toont in Keizer zonder kleren de werking van de stok in het wiel, de kleine gebeurtenis die er uiteindelijk toe leidt dat de heersende macht, die vastgeroest zit in zijn eigen idee over hoe het hoort te zijn, van zijn troon valt door een ogenschijnlijk onschuldige vraag van buitenaf.

“Maar keizer, u bent NAAKT!”
Wervelende verkleedpartijen, groteske kostuums, snode plannetjes en een kortzichtige keizer zonder kleren; dat alles in een vernuftig decor. Keizer zonder Kleren een zeer geslaagd, komisch kostuumdrama met fijne acteurs.

1erang.nl

Over de makers

De Spelersfederatie is een nieuw ensemble voor de grote zaal van autonome toneelspelers, -schrijvers en -makers zonder vaste regisseur. Ze draaien de machtsstructuren om en ontkrachten de mythe van het ‘geniale individu’, maar vieren in plaats ‘het genie van de samenwerking’. Ze willen grenzeloos toneel maken, voor alle lagen van de samenleving, wars van iedere scheiding tussen klassiek en modern toneel, tussen volksvermaak en intellectualisme, tussen folly en serieux. Voor deze voorstelling vinden ze hun ‘partners in crime’ bij De Theatertroep: een collectief van zes toneelspelers dat zich de afgelopen jaren heeft toegespitst op het herintroduceren en heruitvinden van de Vaudeville-theatervorm. De naam vat samen wat de Theatertroep wil: een kunstbeleving aanbieden die voor iedereen toegankelijk is en die verder reikt dan een specifieke voorstelling, dan een boodschap of moraal, dan zuiver technisch vernuft. De Theatertroep is een vaak terugkerende en graag geziene gast bij Monty.

Credits
Van en met: Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Bartel Jespers en Nicoline Raatgever.
Eindregie: Amira Duynhouwer
Teskt: Jamal Ouariachi
Dramaturgie: Céline Buren
Dramaturgie (stage): Charley Yntema
Kostuum: Timo Huijzendveld, Elian Smits & Jacob Kok
Techniek: Iris Rodenburg & Asun Gaaikema
Muziek: Bart Sietsema
Raad en advies: Rosa Asbreuk
Met dank aan: Theaterwerkplaats Haarlem, Studenten Toneelvereniging Amsterdam (STA!), Harmonie de Oude Post, Inter Amicos, de Wilde Wereld, Lens Theatermakers, Talententheater Hoorn, Artiance Alkmaar, Theater Utrecht, toneelgroep Tot Ieders Genoegen, Doppio Eindhoven en PACT Amsterdam. En alle andere figuranten die hebben deelgenomen aan een repetitie dan wel uitvoering van Keizer zonder Kleren.
Het project is tot stand gekomen met een bijdrage van: Fonds Podiumkunsten Amsterdams Fonds voor de Kunst Fonds21 Cultuurfonds Dioraphte VSB Fonds

Afbeeldingen website
Foto’s: Barbara Raatgever

  • 30.03.23

    -  20u30