programma

13.05

Beyond the Black Box

Tiran Willemse │ blackmilk

19u15

blackmilk is het eerste deel van een trilogie getiteld trompoppies. Trompoppies is Afrikaans en beschrijft drum majorettes die een formatiedans in uniform uitvoeren. blackmilk onderzoekt een van de choreografische elementen van deze dansen: de precieze handgebaren. Door trompoppies bewegingen te laten samensmelten met de melodramatische gebaren van diva’s en de gebaren die worden geassocieerd met zwarte mannelijke rappers, onderzoekt de choreografie de afstand tussen Afrikaanse en Afro-Amerikaanse mannelijke identiteit. blackmilk nodigt een performatieve dimensie uit in de culturele representatie van zwarte mannelijkheid en opent deze voor een andere complexiteit en gevoeligheid, die de kunstenaar omschrijft als zwarte mannelijke melancholie.

Over de maker

Tiran is een kunstenaar, geboren in Zuid-Afrika, wonend en werkend in Berlijn en Zürich. In zijn performance praktijk verkent Tiran het lichaam binnenin een onvoorstelbare omgeving. Hij maakt gebruik van fysieke diepte om sonische beelden te creëren die te maken hebben met de constructie van systemen. In zijn werk creëert hij ervaringen die somatische en psychologische landschappen communiceren die verder gaan dan de menselijke conditie. Hij heeft gewerkt en samengewerkt met Eszter Salamon, Jerome Bel, Trajal Harrell, Meg Stuart, Ligia Lewis, Andros Zins-Browne, Alex baczynski Jenkens, Dorotha Gaweda en Egle Kulbokaite, Price (Mathias Rinngenberg) en met het Cullberg ballet onder leiding van Deborah Hay en Jeftha Van Dinther.

Regie, Choreografie en PERFORMANCE: Tiran Willemse | Licht design: Fudetani Ryoya, Tiran Willemse | Muziek: Manuel Riegler, Tiran Willemse | Kostuum: lml studio | Met dank aan Nkisi, Kevin Bo, Mateusz Szymanówka, Thyago SainteProductie: Tiran Willemse | co-productie:SOPHIENSÆLE, Gessnerallee Zurich, Tanzquartier Vienna en wpZimmer
  • 13.05.22

    -  19u15