programma

11, 12, 13.10

Tom Struyf | Vergeetstuk

Tom Struyf | Vergeetstuk

20u30

Snuisterend tussen spullen van vroeger botst acteur/theatermaker Tom Struyf op een foto van zichzelf die hij op geen enkele manier kan plaatsen. Hoe hij ook zijn best doet, elke heldere herinnering, ieder logisch verband, elke associatieve gedachte lijkt te ontbreken. Gewapend met digitaal feitenmateriaal probeert hij de waarheid te achterhalen, zijn verleden te reconstrueren. Hij ploetert zich een weg door de chaos van zijn herinneringen, op zoek naar samenhang. Dat lijkt eerst te lukken, maar al snel blijkt de grens tussen wat er echt is gebeurd en wat Tom onbewust aan de feiten heeft toegevoegd flinterdun en nauwelijks aanwijsbaar. Informatie blijkt een vloeibaar begrip te zijn. De waarheid blijkt een vloeibaar begrip te zijn. Is de acteur wel werkelijk wie hij beweert te zijn? Wie manipuleert wie? Na de sterke Tatiana Aarons Experience is Vergeetstuk opnieuw een realitytheatervideoperformance, die balanceert tussen theater, lezing en documentaire.

Concept en spel Tom Struyf | Een productie van
d e t h e a t e r m a k e r in coproductie met Monty | met steun van kc STUK Leuven en wp Zimmer Antwerpen

 

 

Wat is je eerste herinnering? Heb je een goed geheugen voor de geschiedenis van je herinneringen? Heb je ook soms het idee dat je geheugen berust op foto’s? Heb je herinneringen waarvan je je realiseert dat je ze nu anders herinnert dan vroeger? Ooit al meegemaakt dat een collega schaamteloos met jouw ideeën gaat lopen, en zich van geen kwaad bewust lijkt te zijn? Heb je aanleg voor verdringen? Vergeetstuk draait rond het geheugen en herinneringen, rond de mechanismen van onthouden en vergeten. Voor deze voorstelling liet Tom Struyf zich onder andere inspireren door Vergeetboek van de bekende auteur/hoogleraar psychologie Douwe Draaisma.

‘Cryp-tom-ne-sie’ is de psychologische term voor het fenomeen waarbij een idee of een ervaring van iemand anders zich onder invloed van tijd en gebeurtenissen in je geheugen nestelt en weer opduikt als een idee of ervaring van jezelf. ‘Onbewust plagiaat.’

Tom Struyf (°1983) studeerde in 2007 als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien maakte en speelde hij voorstellingen bij oa fABULEUS, Theater Artemis, HETPALEIS, Grand Theatre en Onafhankelijk Toneel. Zijn realitytheatervideoperformance De Tatiana Aarons Experience (Onafhankelijk Toneel, 2010/2011) werd door de Jury van Het Theaterfestival 2011 geselecteerd voor Circuit X. Tom Struyf was vorig seizoen al te zien op HIT THE STAGE en zit dit najaar ook in het Schrijversgevang.

  • 11.10.12

    -  20u30
  • 12.10.12

    -  20u30
  • 13.10.12

    -  20u30