programma

24.05

Mahmoud Darwish & François Abou Salem | Une mémoire pour l’oubli

Mahmoud Darwish & François Abou Salem | Une mémoire pour l’oubli

19u00

Al-Hakawati TheatreAl-Hakawati Theatre

De Vlaamse Opera presenteert | in het kader van Samson et Dalila+

De Vlaamse Opera gaf de jonge Palestijn Amir Nizar Zuabi en de ervaren Jood Omri Nitzan de opdracht om een nieuwe visie te ontwikkelen voor Saint-Saëns’ opera   Samson et Dalila, die het eeuwenoude Bijbelverhaal als uitgangspunt neemt. Zo wordt Samson et Dalila een verrassend actuele opera over de mechanismen van macht er onderdrukking. In het kader van deze nieuwe productie heeft de Vlaamse Opera onder de noemer Opera+ een uitgebreid randprogramma uitgewerkt. De Mont ontvangt:

Une mémoire pour l’oubli
Mahmoud Darwish / François Abou Salem
een productie van het Al-Hakawati Theatre, Jeruzalem

Op 6 juni 1982 viel Israël Libanon binnen. Langer dan twee maanden werd de hoofdstad Beiroet belegerd. Mahmoed Darwiesj, één van de belangrijkste hedendaagse Arabische dichters die uit Palestina verbannen werd, woont op dat ogenblik in Beiroet. Hij is één van de vele burgers gevangen in deze moordende waanzin. Une mémoire pour l’oubli is het verslag van een dag tijdens de belegering. Hij beschrijft het onontwarbare kluwen van het alledaagse leven van een individu en het mateloze lijden van een natie. In deze virtuoos geschreven getuigenis vertelt Darwish over de rol van de schrijver (het geheugen) in de geschiedenis (het vergeten). François Abou Saleem benadert deze tekst als een koorddanser. Een tekst die de rode draden over het individu, en de pijn van een natie en de ondraaglijkheid van het bestaan ingenieus met mekaar verweeft.

François Abou Saleem is van Palestijns-Franse afkomst en  is auteur, regisseur, acteur en een van de oprichters van het el-Hakawati Theater. In 1997 regisseerde hij Die Entführung aus dem Serail voor de Salzburger Festspiele. Deze productie werd gecreëerd in Ramallah in 2007.
De Palestijnse auteur, regisseur en acteur François Abou Salem brengt deze adembenemende monoloog. Amir Nizar Zuabi, de Palestijn in het regisseursduo van Samson et Dalila  is co-auteur van de theaterversie Herinnering om te vergeten van Darwiesj en tekende eveneens voor de scenografie.

Met de steun van het Frans Cultureel Centrum in Jeruzalem en de Stichting A.M. Qattan

Na afloop volgt een gesprek tussen Erwin Jans en François Abou Salem over zijn werk en deze voorstelling. 

GESPREK met Meir Shalev     
Voor aanvang van de voorstelling van Une Mémoire pour l’oubli kan je kennismaken met de fascinerende wereld van de beganidgde verteller Meir Shalev.

 

  • 24.05.09

    -  19u00