programma

28, 29.09

Wannes Deneer/Tuning People | UTOPIA

Wannes Deneer/Tuning People | UTOPIA

20u30

Ik ben de macht van economie en media kotsbeu. Banaliteiten krijgen een stem en een gezicht. Wat echt gezegd moet worden, wordt gecensureerd.

Geluidskunstenaar Wannes Deneer ageert in zijn scenografische concert UTOPIA tegen wantoestanden van de huidige samenleving. Met zijn ‘economisch nutteloze objecten’ reageert hij op een pervers systeem waarin veel draait om de maximalisatie van winst.

UTOPIA is een compositie van klank, bewegende (slinger)objecten en utopische ideeën. Gemotoriseerde klankobjecten worden vervaardigd uit afval dat onze doldraaiende economie genereert. UTOPIA is een installatievoorstelling over onrecht, verspilling, honger, poëzie en lawaai.

Spel & techniek: Wannes Deneer, Jochem Baelus, Nico Boon, David Wellens

Van en met: Wannes Deneer, Jochem Baelus, Nico Boon, David Wellens,Tom Jespers, Maartje Van Bourgognie, Jasper Van Bourgognie, Wannes Cré, Karolien Derwael, Kristin Van der Weken, Elsemieke Scholte, Jef van Gestel, Karolien Verlinden, Sarah Oyserman

 

UTOPIA is een productie van Wannes Deneer/Tuning People en d e t h e a t e r m a k e r, in coproductie met Monty, ism Klein Verzet en met steun van de Vlaamse Gemeenschap.

Utopie is een moeilijk te definiëren literaire en filosofische term die men ook wel onmogelijke werkelijkheid noemt. De term komt uit het Grieks en speelt in op de ambiguïteit tussen ou-topos (met ou als negatie, dus een niet bestaande plaats) en eu-topos (met eu als het goede, dus een gelukkige samenleving). Het woord ‘utopia’ werd voor het eerst gebruikt door Thomas More. Hij publiceerde in 1516 het gelijknamige boek als een aanklacht tegen het misbruik door de machthebbers van zijn tijd. Hij beschreef een gesprek tussen hem, een vriend en een wereldreiziger. De verhalen van de avonturier over het onbekende eiland ‘Utopia’ vormden de basis voor het boek.

Wannes Deneer is geluidskunstenaar/ scenograaf en vast lid van Tuning People. Tuning People ontstond in 2003 in een kelder in Berchem, waar Wannes Deneer, Karolien Verlinden en Jef Van gestel met opgeslagen materialen een geluidsinstallatie bouwden. Het gezelschap maakt beeldend geluidstheater en kneedt het geluidsonderzoek voortdurend tot nieuwe vormen. Tuning People stond eerder al in Monty op HIT THE STAGE.

  • 28.09.12

    -  20u30
  • 29.09.12

    -  20u30